Menu
Úvod  ›   › 

Jak vám může pomoci teplé pivo?

Důvodů proč pít pivo se najde nespočet. Obzvlášť milovníci tohoto zlatavého moku si najdou své důvody. Jenže většina si představí orosený půllitr, kamarády a příjemné zákoutí hospůdky. Dnes vak bude řeč o teplém pivu. Než se nad tím ušklíbnete, přečtěte si náš článek a uvidíte, že i vy dáte šanci tomuto přírodnímu lektvaru.

Teplé pivo je i podle slov lékařů výborný lék při kašli a nachlazení. V sousedním Polsku se běžně pije namísto u nás tak známého svařeného vína. I Japonští vědci přišli s tím, že látky v chmelu obsažené účinně bojují proti bronchitidě, zápalu plic a zánětům všeobecně. Pivo, které lze ohřát se dokonce již prodává ve speciálních láhvích, ale pro tento účel můžete s klidným svědomím použít jakékoliv pivo.

Pivo

Nejde o žádnou novinku

Součástí výbavy každé hospody byl již v 19. století tzv. ohříváček. Kdo nerad studené, objednal si k pivu i nerezový váleček plněný horkou vodou a zavěsil dovnitř půllitru. Jakmile se pivo ohřálo, ohříváček se vyjmul. Ten lze ostatně koupit ještě i dnes a může jít v případě milovníka piv také o skvělý dárek.

Jak ochutit teplé pivo?

Budeme-li se bavit o mírném pití alkoholu, tak má pivo stejně jako víno blahodárné účinky na lidský organismus. Snižuje riziko srdečního onemocnění, vznik cukrovky (přílišná konzumace působí přesně opačně - takže pozor na vypité množství). Pivo pak snižuje i riziko vzniku osteoporózy, hlavně u žen po menopauze. Látky obsažené v chmelu chrání před vznikem Alzheimerovy choroby, obezity i před depresí. Do svařeného piva se přidává jako do vína i koření. Patří tam například vanilka, muškátový oříšek, skořice, hřebíček, zázvor, kardamom, badyán. Každému podle chuti. Při ohřívání nesmí pivo vařit. Na oslazení se používá med, javorový sirup, ale i ovocný sirup.

Terapie proti kašli a nachlazení

V přírodní medicíně se běžně setkáváme s přípravky proti kašli:

  • minerálního
  • živočišného
  • a rostlinného původu

Teplé pivo bojuje se záněty, mírní kašel, zvyšuje imunitu. Proč je tomu tak? Inu proto, že pivo obsahuje bílkoviny, sacharidy, vitamíny skupiny B, stopové prvky. Teplé pivo má blahodárný vliv na horní i dolní dýchací cesty, zabraňuje totiž šíření bakterií a virů, stimuluje funkce potních žláz - zvyšuje pocení. Pozor však na kombinaci pivo a léky. To by nebyl dobrý nápad. Teplé pivo pijte jako prevenci, případně v počátcích nemoci. Optimální teplota nápoje je mezi 60 až 75 stupni.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 3/5 (4 hlasy)

Další články k tématu: Pivo je tekutý chléb