23.04.2016 - Životní styl

Babiččin recept na palačinky

Palačinky patří mezi výtečné jídlo, které u nás zná každé malé dítě. Mohou se podávat jako hlavní chod na oběd nebo večeři, ale také jako chutný dezert. Dřív byly palačinky mnohem častějším jídlem, než je tomu dnes. Mohou se konzumovat na sladký způsob s marmeládou, povidly, tvarohem, pudinkem, ovocem, šlehačkou, čokoládou. Ovšem úspěch sklízí i palačinky s masem, sýrem, špenátem či zeleninou.

V našich končinách známe palačinky většinou jako nekynutý moučník vyrobený z pšeničné mouky, mléka a vajec. Ve Francii jsou palačinky známy pod názvem Crêpe a do těsta lze přidávat krupici, kukuřičnou nebo rýžovou mouku. Ve východní Evropě byste palačinky hledali pod názvem bliny, kde jsou originálně vyráběny z pohankové mouky. V Americe jsou zvyklí na lívance - pancakes, které ochucují javorovým sirupem. Nám však předaly naše babičky poklad v podobě čistě českého receptu, kde je nejčastější náplní domácí marmeláda.

Potřebné ingredience

  • Vejce 3ks
  • Špetka soli
  • Mléko ½ l
  • Hladká mouka ½ kg
  • Cukr 3 lžičky
  • Máslo 125g

Postup přípravy

  • Do misky si rozklepneme vejce, přidáme cukr, máslo a utřeme. Přidáme špetku soli a po troškách přiléváme mléko. Nakonec za stálého míchání přidáme i mouku. Vyšleháme si jemné, vláčné řídké těsto.
  • Zatím si rozehřejeme pánev a vymažeme jí olejem nebo máslem. Jakmile je dostatečně rozehřátá, vléváme na ní pomocí naběračky těsto a opečeme z obou stran dozlatova. Po osmažení potřeme palačinky marmeládou a zatočíme.
  • Nahoru na palačinku nastříkáme šlehačku a ozdobíme ovocem, lze ještě zaprášit grankem. Osobně mám raději strouhanou čokoládu či koupené čokoládové hoblinky.

Náš tip: Pro změnu chuti či větší pestrost lze palačinky připravit s tvarohovým krémem: tvaroh, vanilkový cukr, mléko a utřít. Výborný je i pudink, do kterého zamícháte ovoce: mandarinky, jahody, ostružiny, borůvky - každý dle libosti.  Vrch palačinky lze přelít horkou čokoládou. Těsto zůstane stejné, jen si vyhrajeme s náplní a zdobením.

Autor: - Redakce -

Přečtěte si také:
Neodolatelná chuť čokolády a její zdravotní bonusy (12.04.2018)
Které potraviny prodlužují život? (06.04.2018)
Proč je důležité snídat? (16.03.2018)
Recept na výtečnou italskou pizzu a´la Italia (04.03.2018)
Potraviny a jejich kvalita, stravovací návyky, cavíky kolem zdravého stravování = bludný kruh (20.02.2018)
Zelené potraviny, které by neměly chybět v jídelníčku (01.02.2018)
5 top potravin nejen pro sportovce (14.01.2018)
Tipy na sváteční pohoštění (21.12.2017)
Tyhle potraviny prospějí vaší pleti (20.11.2017)
Jak si připravit batáty? Příklady, které zachutnají i vám (16.10.2017)
4 superpotraviny budoucnosti, které můžete ochutnat již dnes (11.09.2017)
6 TOP potravin s pozitivními účinky na zdraví (08.07.2017)
Ve kterých potravinách najdete pro tělo nejprospěšnější tuky? (16.06.2017)
4 tipy na zdravé snídaně (04.06.2017)
5 tipů na zdravé večeře (04.06.2017)
Zpestřete si na jaře svůj jídelníček (02.05.2017)
Avokádo a jeho účinky na vaše zdraví (14.04.2017)
Na co všechno můžete použít kokosový olej? (27.03.2017)
3 důvody proč je snídaně tak důležitá (20.01.2017)
TOP pivní lahůdky ? mňamky co se hodí k pivu + 2 recepty (18.01.2017)
Jak se zbavit nafouklého bříška?! (25.12.2016)
Tipy na vánoční cukroví (27.10.2016)
Tipy na zdravé pamlsky (05.09.2016)
Jak může vypadat vegetariánský den? (14.08.2016)
Vláknina v potravinách - co jíst pro dobré zažívání (11.08.2016)
Tipy na rychlé večeře (26.07.2016)
Výtečný křehký meruňkový koláč s drobenkou (18.06.2016)
Pečený čaj v troubě ? skvělé letní osvěžení (14.06.2016)
Jak se projevuje alergie na lepek (11.06.2016)
Skvělý recept na pikantní hustou fazolovou polévku (10.06.2016)
Jak vyrobit domácí jogurt (09.06.2016)
Co jíst, když je venku vedro? (03.06.2016)
3 recepty na rychlé a výborné nepečené dezerty (15.05.2016)
Výborný recept na zeleninové smoothie (06.05.2016)
Tipy na chutná a vydatná vegetariánská jídla (25.04.2016)
Jednohubky a chuťovky pro návštěvu (15.04.2016)
Losos na másle s karamelovými brambory (15.04.2016)
Lilek v kuchyni, aneb výtečný recept na váš stůl (12.04.2016)
Kuře na paprice se smetanou (12.04.2016)
Arašídové máslo ? co o něm nevíte a jak si ho snadno doma vyrobit (07.04.2016)
Losos s avokádovým pyré (25.03.2016)
Bojujte proti stresu jídlem, aneb na čem si pochutnat? (23.03.2016)
Recepty pro opuštěné muže (18.03.2016)
5 nejpopulárnějších opileckých mýtů (20.08.2009)
Nejlepší a nejhorší potraviny pro vaše libido (28.07.2009)
Co ve skutečnosti znamenají vaše chutě? (24.04.2009)
Jak bojovat proti zápachu z úst (02.04.2009)
Triky, které z vás udělají znalkyni vína (26.11.2008)
Tipy pro zatvrzelé pivaře (26.11.2008)
 
Diskuse ke článku (počet reakcí: 0)
 
 
Vyhledávání
Nejdiskutovanější

Databáze je prázdná!

Partneři

 
http://www.businessinstitut.cz/ - Prestižní studium MBA - Business Institut
http://www.cambschool.cz/ - MBA studium na Cambridge Business School
http://www.esbm.cz/ - - Moderní online studium MBA a LLM (Praha, Brno, Ostrava)
Poradíme vám, jak získat výhodnou nebankovní půjčku ihned na účet.