03.06.2016 - Životní styl

Co jíst, když je venku vedro?

Léto je nejoblíbenějším ročním obdobím, kterého se drtivá většina z nás již nemůže dočkat. Ačkoli do oficiálního začátku letní sezony ještě několik dní zbývá, již nyní nás mnohdy sužují nepříjemná horka. V létě se teploty nekontrolovatelně šplhají ke třicítkám ? někdy dokonce i mnohem výše ? díky čemuž nás často napadá otázka: co jíst, když je venku vedro? Je logické, že při vysokých teplotách budeme mít jen stěží chuť na svíčkovou se šesti ? řada z vás by si nedala ani horkou polévku. Nebojte se! Našli jsme pro vás hned několik tipů, se kterými v horkých dnech hlady trpět rozhodně nebudete!

Co jíst, když je venku vedro - chutná letní inspirace!

Teploměr ukazuje třicet stupňů ve stínu a vy máte čelo orosené potem i doma na gauči v obýváku. Zatímco větrák jede na plné obrátky, vám běhá hlavou myšlenka co jíst, když je venku vedro, přičemž se vám žaludek obrací při jediné představě na hutnou omáčku s houskovými knedlíky. Inspirujte se našimi tipy a horké léto zvládnete hravě!

Tip první: Šťavnaté ovoce

V létě musíme víc nežli kdykoli jindy pamatovat na dodržování pitného režimu. S tím vám může hravě pomoci šťavnaté ovoce, které vašemu tělu dodá tekutiny a vám navíc výborně zachutná. Ideální je například meloun, citrusové ovoce nebo broskve. Pochutnat si na nich můžete buď klasicky, nebo si z těchto ovocných ingrediencí můžete připravit osvěžující salát.

Tip druhý: Zeleninové saláty

Výborným tipem na léto jsou studené zeleninové saláty mnoha podob. Obzvlášť si je zamilují ženy hlídající si svou figuru, ale pochutnat si na nich mohou i muži nebo děti - stačí jen připravit jim takovou variaci, která polaská jejich chuťové buňky. Salát si můžete dát jak k obědu, tak i k večeři - zasytí vás, ale zároveň nezatíží váš žaludek.

Tip třetí: Studené polévky

Kdo říkal, že polévka musí být jen teplá? Pokud uvažujete, co si připravit k obědu, pak je studená polévka sázkou na jistotu. Na studené polévky můžete narazit i v restauracích, kde jsou součástí letního menu. Zpravidla jsou buď zeleninové, nebo ovocné a nutností je podávat je dobře vychlazené. Připravit si je můžete z takových ingrediencí, na které budete mít zrovna chuť.

Tip čtvrtý: Grilovaná zelenina

Grilování k létu neodmyslitelně patří. Proč ale grilovat stále jen maso, klobásky nebo různé párky? Kdo na to chce jít z té zdravější cesty, ten si na grilu udělá zeleninu a báječně si na tom pochutná! Chybnou volbou nebudou ani ryby, které jsou obzvlášť zdravé, obsahově vydatné a pro žaludek nezatěžující.

Autor: - Redakce -

Přečtěte si také:
Potraviny, které pomohou s usínáním (15.05.2018)
Neodolatelná chuť čokolády a její zdravotní bonusy (12.04.2018)
Které potraviny prodlužují život? (06.04.2018)
Proč je důležité snídat? (16.03.2018)
Recept na výtečnou italskou pizzu a´la Italia (04.03.2018)
Potraviny a jejich kvalita, stravovací návyky, cavíky kolem zdravého stravování = bludný kruh (20.02.2018)
Zelené potraviny, které by neměly chybět v jídelníčku (01.02.2018)
5 top potravin nejen pro sportovce (14.01.2018)
Tipy na sváteční pohoštění (21.12.2017)
Tyhle potraviny prospějí vaší pleti (20.11.2017)
Jak si připravit batáty? Příklady, které zachutnají i vám (16.10.2017)
4 superpotraviny budoucnosti, které můžete ochutnat již dnes (11.09.2017)
6 TOP potravin s pozitivními účinky na zdraví (08.07.2017)
Ve kterých potravinách najdete pro tělo nejprospěšnější tuky? (16.06.2017)
4 tipy na zdravé snídaně (04.06.2017)
5 tipů na zdravé večeře (04.06.2017)
Zpestřete si na jaře svůj jídelníček (02.05.2017)
Avokádo a jeho účinky na vaše zdraví (14.04.2017)
Na co všechno můžete použít kokosový olej? (27.03.2017)
3 důvody proč je snídaně tak důležitá (20.01.2017)
TOP pivní lahůdky ? mňamky co se hodí k pivu + 2 recepty (18.01.2017)
Jak se zbavit nafouklého bříška?! (25.12.2016)
Tipy na vánoční cukroví (27.10.2016)
Tipy na zdravé pamlsky (05.09.2016)
Jak může vypadat vegetariánský den? (14.08.2016)
Vláknina v potravinách - co jíst pro dobré zažívání (11.08.2016)
Tipy na rychlé večeře (26.07.2016)
Výtečný křehký meruňkový koláč s drobenkou (18.06.2016)
Pečený čaj v troubě ? skvělé letní osvěžení (14.06.2016)
Jak se projevuje alergie na lepek (11.06.2016)
Skvělý recept na pikantní hustou fazolovou polévku (10.06.2016)
Jak vyrobit domácí jogurt (09.06.2016)
3 recepty na rychlé a výborné nepečené dezerty (15.05.2016)
Výborný recept na zeleninové smoothie (06.05.2016)
Tipy na chutná a vydatná vegetariánská jídla (25.04.2016)
Babiččin recept na palačinky (23.04.2016)
Jednohubky a chuťovky pro návštěvu (15.04.2016)
Losos na másle s karamelovými brambory (15.04.2016)
Lilek v kuchyni, aneb výtečný recept na váš stůl (12.04.2016)
Kuře na paprice se smetanou (12.04.2016)
Arašídové máslo ? co o něm nevíte a jak si ho snadno doma vyrobit (07.04.2016)
Losos s avokádovým pyré (25.03.2016)
Bojujte proti stresu jídlem, aneb na čem si pochutnat? (23.03.2016)
Recepty pro opuštěné muže (18.03.2016)
5 nejpopulárnějších opileckých mýtů (20.08.2009)
Nejlepší a nejhorší potraviny pro vaše libido (28.07.2009)
Co ve skutečnosti znamenají vaše chutě? (24.04.2009)
Jak bojovat proti zápachu z úst (02.04.2009)
Triky, které z vás udělají znalkyni vína (26.11.2008)
Tipy pro zatvrzelé pivaře (26.11.2008)
 
Diskuse ke článku (počet reakcí: 1)
06.06. 20:56 Milča | Svěží proteinový jídelníček
Jsou to sice pěkné rady, ale jak tak na to koukám, tak bych