09.06.2016 - Děti

Jak vyrobit domácí jogurt

Domácí jogurt ukrývá hned několik výhod. Nejenže moc dobře víte, z jakých surovin se skládá a máte tak možnost se na rozdíl od kupovaných výrobků vyhnout nejrůznějším barvivům, konzervačním látkám, nechvalně známým éčkům nebo dochucovadlům, ale zároveň si jej můžete připravit přesně z takových ingrediencí, které vám nejvíce chutnají. Další jasnou výhodou je samozřejmě úspora financí, která nadchne asi většinu z vás ? český národ zkrátka moc dobře slyší na jakoukoli příležitost ušetřit! Proč si tedy hustý domácí jogurt nepřipravíte i vy? Do dnešního článku jsme pro vás ukryli jednoduchý recept!

Jak vyrobit domácí jogurt - postup

Domácí jogurt si doma připravíte poměrně snadno a to i bez nutnosti pořizovat si k tomu jogurtovač. Na přípravu budete potřebovat:

  • 1 l mléka
  • 4 lžíce kvalitního jogurtu s živou jogurtovou kulturou
  • kovovou metličku
  • sklenice pro uložení

Postup přípravy:

Mléko nalijte do hrnce a pomalu jej přiveďte k varu. Poté jej za stálého míchání nechte cca 5 minut mírně probublávat. Aby byl jogurt hustý je potřeba nechat mléko povařit.

Do mísy (větší než hrnec, ve kterém jste vařili mléko) nalijte studenou vodu, do které lze přidat i pár kostek ledu. Hrnec s uvařeným mlékem ponořte do studené vody v míse - je důležité mléko zchladit co nejrychleji na 40°C. Jedině tak bude mít domácí jogurt správnou strukturu a nepotáhne se. Pomocí kovové metličky pomalu promíchávejte.

Během chladnutí je potřeba mléko měřit. To můžete udělat buď potravinářským teploměrem, nebo pokud jej nemáte vaším malíčkem a to následovně: pokud do mléka ponoříte malíček a nevydržíte déle než 5 vteřin, pak je mléko stále ještě moc horké. Pokud ale ponoříte malíček a vydržíte napočítat do 5, pak mléko dosáhlo ideální teploty.

V případě, kdy by se vám mléko zdálo moc chladné, je potřeba jej znovu ohřát. Je důležité, aby měl domácí jogurt 40°C - jedině tak dojde k potřebnému množení laktobacilů.

Sklenice připravené pro uložení jogurtu si předehřejte v mikrovlnné troubě. Dbejte na to, aby byly sklenice čisté a sterilizované.

Poté již stačí do sklenic nalít jogurt. Do každé sklenice dejte dvě lžíce jogurtu a zároveň do každé sklenice nalijte menší množství na 40°C ochlazeného mléka. Dobře promíchejte a dolijte mlékem až po okraj sklenice.

Ve finále sklenice zavíčkujte a zabalte do deky nebo peřiny, díky čemuž si uchovají stejnou teplotu po dobu cca 4-6 hodin. Během této doby se nesmí se sklenicemi hýbat!

Autor: - Redakce -

Přečtěte si také:
Tyhle potraviny prospějí vaší pleti (20.11.2017)
Jak si připravit batáty? Příklady, které zachutnají i vám (16.10.2017)
4 superpotraviny budoucnosti, které můžete ochutnat již dnes (11.09.2017)
6 TOP potravin s pozitivními účinky na zdraví (08.07.2017)
Ve kterých potravinách najdete pro tělo nejprospěšnější tuky? (16.06.2017)
5 tipů na zdravé večeře (04.06.2017)
4 tipy na zdravé snídaně (04.06.2017)
Zpestřete si na jaře svůj jídelníček (02.05.2017)
Avokádo a jeho účinky na vaše zdraví (14.04.2017)
Na co všechno můžete použít kokosový olej? (27.03.2017)
3 důvody proč je snídaně tak důležitá (20.01.2017)
TOP pivní lahůdky ? mňamky co se hodí k pivu + 2 recepty (18.01.2017)
Jak se zbavit nafouklého bříška?! (25.12.2016)
Tipy na vánoční cukroví (27.10.2016)
Tipy na zdravé pamlsky (05.09.2016)
Jak může vypadat vegetariánský den? (14.08.2016)
Vláknina v potravinách - co jíst pro dobré zažívání (11.08.2016)
Tipy na rychlé večeře (26.07.2016)
Výtečný křehký meruňkový koláč s drobenkou (18.06.2016)
Pečený čaj v troubě ? skvělé letní osvěžení (14.06.2016)
Jak se projevuje alergie na lepek (11.06.2016)
Skvělý recept na pikantní hustou fazolovou polévku (10.06.2016)
Co jíst, když je venku vedro? (03.06.2016)
3 recepty na rychlé a výborné nepečené dezerty (15.05.2016)
Výborný recept na zeleninové smoothie (06.05.2016)
Tipy na chutná a vydatná vegetariánská jídla (25.04.2016)
Babiččin recept na palačinky (23.04.2016)
Losos na másle s karamelovými brambory (15.04.2016)
Jednohubky a chuťovky pro návštěvu (15.04.2016)
Kuře na paprice se smetanou (12.04.2016)
Lilek v kuchyni, aneb výtečný recept na váš stůl (12.04.2016)
Arašídové máslo ? co o něm nevíte a jak si ho snadno doma vyrobit (07.04.2016)
Losos s avokádovým pyré (25.03.2016)
Bojujte proti stresu jídlem, aneb na čem si pochutnat? (23.03.2016)
Recepty pro opuštěné muže (18.03.2016)
5 nejpopulárnějších opileckých mýtů (20.08.2009)
Nejlepší a nejhorší potraviny pro vaše libido (28.07.2009)
Co ve skutečnosti znamenají vaše chutě? (24.04.2009)
Jak bojovat proti zápachu z úst (02.04.2009)
Triky, které z vás udělají znalkyni vína (26.11.2008)
Tipy pro zatvrzelé pivaře (26.11.2008)
 
Diskuse ke článku (počet reakcí: 0)
 
 
Vyhledávání
Partneři

 
http://www.businessinstitut.cz/ - Prestižní studium MBA - Business Institut
http://www.cambschool.cz/ - MBA studium na Cambridge Business School
http://www.esbm.cz/ - - Moderní online studium MBA a LLM (Praha, Brno, Ostrava)
Poradíme vám, jak získat výhodnou nebankovní půjčku ihned na účet.