12.04.2016 - Životní styl

Lilek v kuchyni, aneb výtečný recept na váš stůl

Lilek - v minulosti přezdívaný jablko bláznů - jinak známý rovněž jako baklažán je zelenina, které spousta lidí nemůže přijít na jméno, což je obrovská škoda. Jeho spotřeba v českých domácnostech není nijak zvlášť vysoká a může za to především neznalost tohoto druhu zeleniny, která má ale různorodé a velmi pestré využití. Dá se totiž velmi dobře kloubit s dalšími druhy potravin, přičemž velice oblíbenou kombinací je lilek společně s rajčaty, česnekem a bylinkami - vzniklé chutě jsou příjemně výrazné a dokonale se doplňují, což na vašich chuťových pohárcích roztančí hotovou pohádku.

Jak připravit lilek?

Jak již bylo řečeno, lilek má vícero využití a v kuchyni rozhodně není pochyb o tom, že se s ním dají připravovat opravdové delikatesy. Řada lidí si lilek nemůže vynachválit především na grilu jako chuťovku, někdo jej naopak peče a další si jej přidává do salátů. I my jsme pro vás připravili jeden výtečný recept, kde lilek hraje hlavní roli. Jestliže chcete tuhle zeleninu vyzkoušet, pak budeme rádi, když se naším tipem necháte inspirovat!

Lilek plněný mletým masem

Chutný recept vhodný jako hlavní chod, kde hlavní roli hraje lilek, mleté vepřové maso a oříšky. 

Potřebujete:

  • 4 lilky
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 3 lžíce strouhaných vlašských oříšků
  • nasekanou petrželku
  • 4 stroužky česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • mrkev
  • sůl, pepř, kmín
Postup:

Příprava tohoto receptu není nijak zvlášť složitá, zabere jen několik málo minut a hravě si s ním poradí i kulinářští začátečníci.

Lilky důkladně umyjte a poté je rozkrojte napůl po celé délce. Takto připravené lilky vyskládejte na plech, který doporučujeme vyložit pečícím papírem, dužinou nahoru. Lilky pokapejte olivovým olejem a nechte zapéct cca 10 minut při 180°C.

Mleté vepřové maso promíchejte s nasekanou petrželkou, jemně nasekanou šalotkou, na drobné plátky nakrájeným česnekem, nasekanými oříšky, solí, pepřem a kmínem - podle vaší chuti.

S takto připravenou masovou směsí naplňte lilky a dejte je cca na 25-30 minut zapéct do trouby.

Autor: - Redakce -

Přečtěte si také:
Potraviny a jejich kvalita, stravovací návyky, cavíky kolem zdravého stravování = bludný kruh (20.02.2018)
Zelené potraviny, které by neměly chybět v jídelníčku (01.02.2018)
5 top potravin nejen pro sportovce (14.01.2018)
Tipy na sváteční pohoštění (21.12.2017)
Tyhle potraviny prospějí vaší pleti (20.11.2017)
Jak si připravit batáty? Příklady, které zachutnají i vám (16.10.2017)
4 superpotraviny budoucnosti, které můžete ochutnat již dnes (11.09.2017)
6 TOP potravin s pozitivními účinky na zdraví (08.07.2017)
Ve kterých potravinách najdete pro tělo nejprospěšnější tuky? (16.06.2017)
4 tipy na zdravé snídaně (04.06.2017)
5 tipů na zdravé večeře (04.06.2017)
Zpestřete si na jaře svůj jídelníček (02.05.2017)
Avokádo a jeho účinky na vaše zdraví (14.04.2017)
Na co všechno můžete použít kokosový olej? (27.03.2017)
3 důvody proč je snídaně tak důležitá (20.01.2017)
TOP pivní lahůdky ? mňamky co se hodí k pivu + 2 recepty (18.01.2017)
Jak se zbavit nafouklého bříška?! (25.12.2016)
Tipy na vánoční cukroví (27.10.2016)
Tipy na zdravé pamlsky (05.09.2016)
Jak může vypadat vegetariánský den? (14.08.2016)
Vláknina v potravinách - co jíst pro dobré zažívání (11.08.2016)
Tipy na rychlé večeře (26.07.2016)
Výtečný křehký meruňkový koláč s drobenkou (18.06.2016)
Pečený čaj v troubě ? skvělé letní osvěžení (14.06.2016)
Jak se projevuje alergie na lepek (11.06.2016)
Skvělý recept na pikantní hustou fazolovou polévku (10.06.2016)
Jak vyrobit domácí jogurt (09.06.2016)
Co jíst, když je venku vedro? (03.06.2016)
3 recepty na rychlé a výborné nepečené dezerty (15.05.2016)
Výborný recept na zeleninové smoothie (06.05.2016)
Tipy na chutná a vydatná vegetariánská jídla (25.04.2016)
Babiččin recept na palačinky (23.04.2016)
Losos na másle s karamelovými brambory (15.04.2016)
Jednohubky a chuťovky pro návštěvu (15.04.2016)
Kuře na paprice se smetanou (12.04.2016)
Arašídové máslo ? co o něm nevíte a jak si ho snadno doma vyrobit (07.04.2016)
Losos s avokádovým pyré (25.03.2016)
Bojujte proti stresu jídlem, aneb na čem si pochutnat? (23.03.2016)
Recepty pro opuštěné muže (18.03.2016)
5 nejpopulárnějších opileckých mýtů (20.08.2009)
Nejlepší a nejhorší potraviny pro vaše libido (28.07.2009)
Co ve skutečnosti znamenají vaše chutě? (24.04.2009)
Jak bojovat proti zápachu z úst (02.04.2009)
Triky, které z vás udělají znalkyni vína (26.11.2008)
Tipy pro zatvrzelé pivaře (26.11.2008)
 
Diskuse ke článku (počet reakcí: 0)
 
 
Vyhledávání
Partneři

 
http://www.businessinstitut.cz/ - Prestižní studium MBA - Business Institut
http://www.cambschool.cz/ - MBA studium na Cambridge Business School
http://www.esbm.cz/ - - Moderní online studium MBA a LLM (Praha, Brno, Ostrava)
Poradíme vám, jak získat výhodnou nebankovní půjčku ihned na účet.