15.04.2016 - Životní styl

Losos na másle s karamelovými brambory

Losos patří k jídlům, které nepřipravujeme každý den, nicméně konzumace ryb je doporučována minimálně jednou týdně. Losos se tradičně připravuje na másle, ale samozřejmě podobně jako kuře snad na tisíc a jeden způsobů. I my jsme se rozhodli vám rozšířit lososový repertoár a přinášíme vynikající recept na lososa na másle s karamelovými brambory. Tato nezvyklá kombinace ve spojení s rybou vám způsobí skutečný gurmánský orgasmus.

Losos na bylinkovém másle

  • 500g lososa
  • Trošku bílého vína
  • 50g másla
  • Hrst sekané petrželky
  • Růžová himálajská sůl (může být obyčejná)
  • Citrónová šťáva

Postup přípravy

Plátky lososa pokapeme citrónovou šťávou a necháme alespoň 10/15 minut uležet. Zatím si smícháme změklé máslo s jemně sekanou petrželkou a dochutíme pár kapkami citrónu. Místo petrželky lze pro obměnu použít šalvěj či rozmarýn. Takto smíchané máslo vložíme do nějaké mističky a necháme v lednici ztuhnout.

Rybu dále mírně osolíme, zakápneme bílým vínem a vložíme na rošt - použijeme buď horkovzdušnou troubu, gril apod. Pečeme přibližně 15 minut na 200 stupňů. Upečenou rybu dáme na talíř a položíme na každý kousek dva oříšky připraveného ztuhlého másla. Podáváme s karamelovými brambory.

Karamelové brambory

Brambory umyjeme a uvaříme ve slupce. Poté je oloupeme, ale nekrájíme. Snad jen pokud byste měli nějaké velké brambory. Následně je přidáme do směsi na pánvičce: máslo, cukr a voda. Za občasného míchání necháme zkaramelizovat. Zdobíme slunečnicovými semínky a tymiánem.

Náš tip na změnu:

Budete-li toužit po malé změně, můžete si připravit k pečenému lososu oříškovou pomazánku namísto bylinkového másla. V tomto případě už však zůstaňte u klasických brambor. Recept na oříškovou omáčku: 1 polévková lžíce arašídového másla, sójová omáčka a trochu zeleninového vývaru - vše smícháme a krátce povaříme. Rybu na talíři polijeme touto omáčkou. Následně posypeme celé jídlo vhodnými bylinkami (kopr, petrželka, pažitka, tymián, rozmarýn).

Autor: - Redakce -

Přečtěte si také:
Potraviny a jejich kvalita, stravovací návyky, cavíky kolem zdravého stravování = bludný kruh (20.02.2018)
Zelené potraviny, které by neměly chybět v jídelníčku (01.02.2018)
5 top potravin nejen pro sportovce (14.01.2018)
Tipy na sváteční pohoštění (21.12.2017)
Tyhle potraviny prospějí vaší pleti (20.11.2017)
Jak si připravit batáty? Příklady, které zachutnají i vám (16.10.2017)
4 superpotraviny budoucnosti, které můžete ochutnat již dnes (11.09.2017)
6 TOP potravin s pozitivními účinky na zdraví (08.07.2017)
Ve kterých potravinách najdete pro tělo nejprospěšnější tuky? (16.06.2017)
4 tipy na zdravé snídaně (04.06.2017)
5 tipů na zdravé večeře (04.06.2017)
Zpestřete si na jaře svůj jídelníček (02.05.2017)
Avokádo a jeho účinky na vaše zdraví (14.04.2017)
Na co všechno můžete použít kokosový olej? (27.03.2017)
3 důvody proč je snídaně tak důležitá (20.01.2017)
TOP pivní lahůdky ? mňamky co se hodí k pivu + 2 recepty (18.01.2017)
Jak se zbavit nafouklého bříška?! (25.12.2016)
Tipy na vánoční cukroví (27.10.2016)
Tipy na zdravé pamlsky (05.09.2016)
Jak může vypadat vegetariánský den? (14.08.2016)
Vláknina v potravinách - co jíst pro dobré zažívání (11.08.2016)
Tipy na rychlé večeře (26.07.2016)
Výtečný křehký meruňkový koláč s drobenkou (18.06.2016)
Pečený čaj v troubě ? skvělé letní osvěžení (14.06.2016)
Jak se projevuje alergie na lepek (11.06.2016)
Skvělý recept na pikantní hustou fazolovou polévku (10.06.2016)
Jak vyrobit domácí jogurt (09.06.2016)
Co jíst, když je venku vedro? (03.06.2016)
3 recepty na rychlé a výborné nepečené dezerty (15.05.2016)
Výborný recept na zeleninové smoothie (06.05.2016)
Tipy na chutná a vydatná vegetariánská jídla (25.04.2016)
Babiččin recept na palačinky (23.04.2016)
Jednohubky a chuťovky pro návštěvu (15.04.2016)
Kuře na paprice se smetanou (12.04.2016)
Lilek v kuchyni, aneb výtečný recept na váš stůl (12.04.2016)
Arašídové máslo ? co o něm nevíte a jak si ho snadno doma vyrobit (07.04.2016)
Losos s avokádovým pyré (25.03.2016)
Bojujte proti stresu jídlem, aneb na čem si pochutnat? (23.03.2016)
Recepty pro opuštěné muže (18.03.2016)
5 nejpopulárnějších opileckých mýtů (20.08.2009)
Nejlepší a nejhorší potraviny pro vaše libido (28.07.2009)
Co ve skutečnosti znamenají vaše chutě? (24.04.2009)
Jak bojovat proti zápachu z úst (02.04.2009)
Triky, které z vás udělají znalkyni vína (26.11.2008)
Tipy pro zatvrzelé pivaře (26.11.2008)
 
Diskuse ke článku (počet reakcí: 0)
 
 
Vyhledávání
Partneři

 
http://www.businessinstitut.cz/ - Prestižní studium MBA - Business Institut
http://www.cambschool.cz/ - MBA studium na Cambridge Business School
http://www.esbm.cz/ - - Moderní online studium MBA a LLM (Praha, Brno, Ostrava)
Poradíme vám, jak získat výhodnou nebankovní půjčku ihned na účet.