25.03.2016 - Životní styl

Losos s avokádovým pyré

Losos je nejen velmi chutná, ale i zdravá ryba. Stejně tak i avokádo se řadí do skupiny zdravých jídel, oblíbených nejen u sportovců. Dnes vám přinášíme nevšední recept a spojení těchto tvou chutí vám přinese dokonalý požitek i notnou dávku správně vyvážených živin.

Avokádo

Toto ovoce je bohatým zdrojem draslíku, magnezia, mědi, fosforu, citamínů C, B3, B5, E, K, H a dužina navíc obsahuje i kyselinu olejovou, palmitovou i linolovou - směsice zdravých tuků.

Losos

Je rovněž zdrojem zdraví prospěšných tuků, takže jen ty "hodné". Jeho maso je hezky růžové, křehké a jedno z mála, které není příliš cítit rybinou. Je snadno stravitelné a má velmi mnoho vitamínů a minerálů. Odborníci přes stravu doporučují zařadit lososa vzhledem k jeho nutričním hodnotám minimálně 1x týdně do svého jídelníčku.

Potřebné ingredience

  • 250g lososa
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1/2 lžičky koření na ryby
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • 1/2 malé lžičky červené mleté papriky
  • Špetku mořské soli

Postup přípravy

Olej, hořčici, med a ostatní přísady smícháme v misce a potřeme z obou stran lososa, kterého zabalíme do alobalu a vložíme do pekáčku. Pečeme přibližně 15 minut. Poté uděláme do alobalu vidličkou dírky, aby utekla pára a po chvíli odbalíme a vložíme na talířek, kde přidáme pyré z avokáda a zeleninovou oblohu.

Na avokádové pyré

  • 1 střední zralé avokádo
  • Citrón - pár kapek
  • Koriandr - špetka
  • Muškátový oříšek - špetka
  • Česneková sůl - podle chuti
  • Olovový olej - pár kapek

Příprava pyré

Avokádo si rozpůlíme, vyjmeme pecku a sloupneme kůrku. Na talíři jej rozmačkáme vidličkou a přidáme všechny uváděné ingredience. Česnekové soli dáme tolik, kolik nám prostě chutná. Já solím méně takže dávám skutečně jen malinko, pro dobrý šmak a česnekový nádech. Přejeme dobrou chuť.

Autor: - Redakce -

Přečtěte si také:
Potraviny, které pomohou s usínáním (15.05.2018)
Neodolatelná chuť čokolády a její zdravotní bonusy (12.04.2018)
Které potraviny prodlužují život? (06.04.2018)
Proč je důležité snídat? (16.03.2018)
Recept na výtečnou italskou pizzu a´la Italia (04.03.2018)
Potraviny a jejich kvalita, stravovací návyky, cavíky kolem zdravého stravování = bludný kruh (20.02.2018)
Zelené potraviny, které by neměly chybět v jídelníčku (01.02.2018)
5 top potravin nejen pro sportovce (14.01.2018)
Tipy na sváteční pohoštění (21.12.2017)
Tyhle potraviny prospějí vaší pleti (20.11.2017)
Jak si připravit batáty? Příklady, které zachutnají i vám (16.10.2017)
4 superpotraviny budoucnosti, které můžete ochutnat již dnes (11.09.2017)
6 TOP potravin s pozitivními účinky na zdraví (08.07.2017)
Ve kterých potravinách najdete pro tělo nejprospěšnější tuky? (16.06.2017)
4 tipy na zdravé snídaně (04.06.2017)
5 tipů na zdravé večeře (04.06.2017)
Zpestřete si na jaře svůj jídelníček (02.05.2017)
Avokádo a jeho účinky na vaše zdraví (14.04.2017)
Na co všechno můžete použít kokosový olej? (27.03.2017)
3 důvody proč je snídaně tak důležitá (20.01.2017)
TOP pivní lahůdky ? mňamky co se hodí k pivu + 2 recepty (18.01.2017)
Jak se zbavit nafouklého bříška?! (25.12.2016)
Tipy na vánoční cukroví (27.10.2016)
Tipy na zdravé pamlsky (05.09.2016)
Jak může vypadat vegetariánský den? (14.08.2016)
Vláknina v potravinách - co jíst pro dobré zažívání (11.08.2016)
Tipy na rychlé večeře (26.07.2016)
Výtečný křehký meruňkový koláč s drobenkou (18.06.2016)
Pečený čaj v troubě ? skvělé letní osvěžení (14.06.2016)
Jak se projevuje alergie na lepek (11.06.2016)
Skvělý recept na pikantní hustou fazolovou polévku (10.06.2016)
Jak vyrobit domácí jogurt (09.06.2016)
Co jíst, když je venku vedro? (03.06.2016)
3 recepty na rychlé a výborné nepečené dezerty (15.05.2016)
Výborný recept na zeleninové smoothie (06.05.2016)
Tipy na chutná a vydatná vegetariánská jídla (25.04.2016)
Babiččin recept na palačinky (23.04.2016)
Jednohubky a chuťovky pro návštěvu (15.04.2016)
Losos na másle s karamelovými brambory (15.04.2016)
Lilek v kuchyni, aneb výtečný recept na váš stůl (12.04.2016)
Kuře na paprice se smetanou (12.04.2016)
Arašídové máslo ? co o něm nevíte a jak si ho snadno doma vyrobit (07.04.2016)
Bojujte proti stresu jídlem, aneb na čem si pochutnat? (23.03.2016)
Recepty pro opuštěné muže (18.03.2016)
5 nejpopulárnějších opileckých mýtů (20.08.2009)
Nejlepší a nejhorší potraviny pro vaše libido (28.07.2009)
Co ve skutečnosti znamenají vaše chutě? (24.04.2009)
Jak bojovat proti zápachu z úst (02.04.2009)
Triky, které z vás udělají znalkyni vína (26.11.2008)
Tipy pro zatvrzelé pivaře (26.11.2008)
 
Diskuse ke článku (počet reakcí: 0)