04.03.2018 - Životní styl

Recept na výtečnou italskou pizzu a´la Italia

Pizza patří k oblíbeným jídlům, protože umožňuje měnit nádivku podle chuti. Receptů na internetu najdete spousty, ale pravdou je, že do pravé italské pizzy mají daleko. Tradiční italská pizza, bavíme-li se o korpusu, zahrnuje pouze 5 základních surovin: kvasnice, mouku, sůl, vodu a olivový olej.

Zdroj: Pizza

Základem je nechat těsto nejen kvalitně nakynout, ale i dobře uzrát. Tento proces trvá zhruba 24 hodin, proto je nutné těsto udělat den předem a uložit do lednice. Během této doby se štěpí cukry, bílkoviny a tuky. Jen takové těsto může být křupavé, chutné s výraznou vůní a snadněji stravitelné. Potřebujete-li pizzu udělat rychle, můžete těsto nechat nakynout a upéci ji dříve. Pokud však dodržíte celý postup a necháte těsto pracovat 24 hodin, získáte pravou italskou pizzu. Těsto je možné i zamrazit a použít pak kdykoliv dle potřeby.

Potřebné ingredience

 
  • 1 malá lžička soli

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

  • 180 g vody

  • 5 g droždí

  • 360 g hladké mouky

Obloha

 
  • Mozzarella

  • Loupaná nakládaná rajčata

  • Libovolné suroviny

Postup práce

 
  • V dostatečně velké misce smíchejte sypké ingredience (mouku a sůl). Pak přidejte droždí, vodu a vše důkladně zpracujte. Teprve v okamžiku, až mouka vpije veškerou vodu, přidejte olivový olej a vypracujte hladké těsto. Mělo by být středně tuhé. Rozdělte na 3 koule a položte na talíř, přikryjte potravinovou folií, aby neosýchaly. Vložte do lednice a nechte těsto odpočinout.

  • Následující den vytáhněte z lednice a nechte hodinu při pokojové teplotě. Pak pomocí válečku vyválejte těsto na placku a položte na plech s pečicím papírem. Nejlepší bude samozřejmě kulatá forma.

  • Potřete rajčatovou omáčkou a přidejte další libovolné suroviny a strouhaný sýr. Vkládejte pizzu do předem vyhřáté trouby a během pečení troubu zbytečně neotevírejte. Pravá pizza se peče na 485 stupňů asi minutu - což doma nehrozí, takže se pouze řiďte heslem: čím dříve, tím lépe. Pečení trvá v domácích podmínkách 10 až 15 minut. Po upečení je vhodné co nejdříve sníst.

Autor: - Redakce -

Přečtěte si také:
Potraviny, které pomohou s usínáním (15.05.2018)
Neodolatelná chuť čokolády a její zdravotní bonusy (12.04.2018)
Které potraviny prodlužují život? (06.04.2018)
Proč je důležité snídat? (16.03.2018)
Potraviny a jejich kvalita, stravovací návyky, cavíky kolem zdravého stravování = bludný kruh (20.02.2018)
Zelené potraviny, které by neměly chybět v jídelníčku (01.02.2018)
5 top potravin nejen pro sportovce (14.01.2018)
Tipy na sváteční pohoštění (21.12.2017)
Tyhle potraviny prospějí vaší pleti (20.11.2017)
Jak si připravit batáty? Příklady, které zachutnají i vám (16.10.2017)
4 superpotraviny budoucnosti, které můžete ochutnat již dnes (11.09.2017)
6 TOP potravin s pozitivními účinky na zdraví (08.07.2017)
Ve kterých potravinách najdete pro tělo nejprospěšnější tuky? (16.06.2017)
4 tipy na zdravé snídaně (04.06.2017)
5 tipů na zdravé večeře (04.06.2017)
Zpestřete si na jaře svůj jídelníček (02.05.2017)
Avokádo a jeho účinky na vaše zdraví (14.04.2017)
Na co všechno můžete použít kokosový olej? (27.03.2017)
3 důvody proč je snídaně tak důležitá (20.01.2017)
TOP pivní lahůdky ? mňamky co se hodí k pivu + 2 recepty (18.01.2017)
Jak se zbavit nafouklého bříška?! (25.12.2016)
Tipy na vánoční cukroví (27.10.2016)
Tipy na zdravé pamlsky (05.09.2016)
Jak může vypadat vegetariánský den? (14.08.2016)
Vláknina v potravinách - co jíst pro dobré zažívání (11.08.2016)
Tipy na rychlé večeře (26.07.2016)
Výtečný křehký meruňkový koláč s drobenkou (18.06.2016)
Pečený čaj v troubě ? skvělé letní osvěžení (14.06.2016)
Jak se projevuje alergie na lepek (11.06.2016)
Skvělý recept na pikantní hustou fazolovou polévku (10.06.2016)
Jak vyrobit domácí jogurt (09.06.2016)
Co jíst, když je venku vedro? (03.06.2016)
3 recepty na rychlé a výborné nepečené dezerty (15.05.2016)
Výborný recept na zeleninové smoothie (06.05.2016)
Tipy na chutná a vydatná vegetariánská jídla (25.04.2016)
Babiččin recept na palačinky (23.04.2016)
Jednohubky a chuťovky pro návštěvu (15.04.2016)
Losos na másle s karamelovými brambory (15.04.2016)
Lilek v kuchyni, aneb výtečný recept na váš stůl (12.04.2016)
Kuře na paprice se smetanou (12.04.2016)
Arašídové máslo ? co o něm nevíte a jak si ho snadno doma vyrobit (07.04.2016)
Losos s avokádovým pyré (25.03.2016)
Bojujte proti stresu jídlem, aneb na čem si pochutnat? (23.03.2016)
Recepty pro opuštěné muže (18.03.2016)
5 nejpopulárnějších opileckých mýtů (20.08.2009)
Nejlepší a nejhorší potraviny pro vaše libido (28.07.2009)
Co ve skutečnosti znamenají vaše chutě? (24.04.2009)
Jak bojovat proti zápachu z úst (02.04.2009)
Triky, které z vás udělají znalkyni vína (26.11.2008)
Tipy pro zatvrzelé pivaře (26.11.2008)
 
Diskuse ke článku (počet reakcí: 1)
19.03. 15:23 robin hudec | pizza
Díky za recept, určitě vyzkouším. zatím objednávám u pizza b
 
 
Vyhledávání
Nejdiskutovanější

Databáze je prázdná!

Partneři

 
http://www.businessinstitut.cz/ - Prestižní studium MBA - Business Institut
http://www.cambschool.cz/ - MBA studium na Cambridge Business School
http://www.esbm.cz/ - - Moderní online studium MBA a LLM (Praha, Brno, Ostrava)
Poradíme vám, jak získat výhodnou nebankovní půjčku ihned na účet.