26.11.2008 - Životní styl

Tipy pro zatvrzelé pivaře

K pořádnému chlapovi patří pivo. Umíte ho vychutnat a ocenit? Přečtěte si tipy, které z vás udělají skutečného znalce piva a krále večírků.

Pivo si můžete vychutnat teprve pokud si na něj necháte dostatek času, abyste mohli vnímat jeho vzhled, chuť i vůni.

Vzhled


Pokud se vám zdá, že vzhled piva nemá s jeho chutí co dělat, jste na omylu. Barva, nasycení oxidem uhličitým (říz) a zákal vypovídají o tom, jestli je pivo "zdravé" a o stylu, kterým bylo vařeno.

Nasycení kysličníkem uhličitým, tedy říz piva, je důležitým ukazatelem kvality piva. Dobrá sladová piva by měla udržet minutu přibližně polovinu své pěny. Po jejím opadnutí by na stěnách sklenice měl zůstat pěnový kroužek.

Pokud pijete pivo z láhve, nalévejte ho po stěnách sklenice. Všímejte si, jak se utváří pěna; když skončíte s naléváním, pěna by měla být vysoká přibližně na dva prsty.

Některá piva obsahují viditelný obsah kvasnic, které se usadí na dně láhve. Nejde přitom o vadu piva. V takovém případě nenalévejte všechno pivo najednou do sklenice, ale nechte ho trochu v láhvi. Potom zakružte zbytkem piva a spolu s kvasnicovými usazeninami vlijte pivo do sklenice.

To se však netýká piva, které je zakalené. Podržte sklenici proti světlu a všimněte si, jestli je průzračné nebo zakalené. Zákal piva může být známkou toho, že je pivo zkažené. Pokud si v točeném pivu všimnete zákalu nebo dokonce plovoucích nečistot, v žádném případě jej nepijte.

Vůně


Na to, abyste mohli ocenit vůni piva, potřebujete dostatek času. Váš čich totiž vydrží ostrý přibližně na čtyři nadechnutí, potom se otupí. Vůně navíc prohlubuje chuť piva, takže znalci pijí pivo z lahve pouze v naprosto výjimečných případech.

Vůně piva se typicky dělí na aroma a buket. Aroma je podmíněné sladem, obilím a fermentací. Často je popisované jako ořechové, sladké, nebo obilné.

Buket pivu dodává chmel. Jeho vůně je nejzřetelnější těsně poté, co se pivo nalije, ale rychle vyprchá. Různá kvalita chmele vede k různé kvalitě buketu a některé odrůdy chmelu nejsou pro určité druhy piva vhodné. Buket může být bylinný, borovicový, květinový, pryskyřicový, nebo kořeněný.

Všimněte si, jestli pivo voní primárně po chmelu nebo sladu. Obecně se dá říci, že světlá piva voní víc po chmelu, zatímco tmavá spíš po sladu.

Nevábné aroma může být také identifikátorem kazů piva. Zapáchání je relativně častý defekt piva. Jde o oxidaci piva způsobenou infiltrací světla do piva, jejímž důsledkem je nepříjemný odér. Odér zkaženého piva se dá popsat jako máselný, sírový, rybí, olejový, nebo chlorový.

Chuť


Pokud ochutnáváte několik druhů piva, prokládejte je soustem chleba nebo sušenkou, ať se vaše chuť neotupí a jste schopni vnímat rozdíly mezi jednotlivými pivy.

Pokud je pivo skutečně kvalitní, měla by být jeho chuť vjemem pro všechny čtyři chuťové oblasti jazyka. Zejména byste si měli všimnout rovnováhy mezi hořkostí a sladkou chutí. Poté, co pivo spolknete, měli byste zaznamenat hořkou koncovku, která by měla za chvilku zmizet beze stopy.

Tipy pro znalce piva:


Neochutnávejte nové pivo společně s jídlem nebo těsně po jídle. Doznívající chuť jídla může ovlivnit váš dojem z piva.
Prokládejte ochutnávku piva vodou. V nouzovém případě můžete pro zostření chuti použít sušenky nebo sýr, nicméně ty mohou ovlivnit chuť piva.
Pokud ochutnáváte víc druhů piv, postupujte od světlým druhům k tmavým.
Autor: - Karel Horký -

Přečtěte si také:
Neodolatelná chuť čokolády a její zdravotní bonusy (12.04.2018)
Které potraviny prodlužují život? (06.04.2018)
Proč je důležité snídat? (16.03.2018)
Recept na výtečnou italskou pizzu a´la Italia (04.03.2018)
Potraviny a jejich kvalita, stravovací návyky, cavíky kolem zdravého stravování = bludný kruh (20.02.2018)
Zelené potraviny, které by neměly chybět v jídelníčku (01.02.2018)
5 top potravin nejen pro sportovce (14.01.2018)
Tipy na sváteční pohoštění (21.12.2017)
Tyhle potraviny prospějí vaší pleti (20.11.2017)
Jak si připravit batáty? Příklady, které zachutnají i vám (16.10.2017)
4 superpotraviny budoucnosti, které můžete ochutnat již dnes (11.09.2017)
6 TOP potravin s pozitivními účinky na zdraví (08.07.2017)
Ve kterých potravinách najdete pro tělo nejprospěšnější tuky? (16.06.2017)
4 tipy na zdravé snídaně (04.06.2017)
5 tipů na zdravé večeře (04.06.2017)
Zpestřete si na jaře svůj jídelníček (02.05.2017)
Avokádo a jeho účinky na vaše zdraví (14.04.2017)
Na co všechno můžete použít kokosový olej? (27.03.2017)
3 důvody proč je snídaně tak důležitá (20.01.2017)
TOP pivní lahůdky ? mňamky co se hodí k pivu + 2 recepty (18.01.2017)
Jak se zbavit nafouklého bříška?! (25.12.2016)
Tipy na vánoční cukroví (27.10.2016)
Tipy na zdravé pamlsky (05.09.2016)
Jak může vypadat vegetariánský den? (14.08.2016)
Vláknina v potravinách - co jíst pro dobré zažívání (11.08.2016)
Tipy na rychlé večeře (26.07.2016)
Výtečný křehký meruňkový koláč s drobenkou (18.06.2016)
Pečený čaj v troubě ? skvělé letní osvěžení (14.06.2016)
Jak se projevuje alergie na lepek (11.06.2016)
Skvělý recept na pikantní hustou fazolovou polévku (10.06.2016)
Jak vyrobit domácí jogurt (09.06.2016)
Co jíst, když je venku vedro? (03.06.2016)
3 recepty na rychlé a výborné nepečené dezerty (15.05.2016)
Výborný recept na zeleninové smoothie (06.05.2016)
Tipy na chutná a vydatná vegetariánská jídla (25.04.2016)
Babiččin recept na palačinky (23.04.2016)
Jednohubky a chuťovky pro návštěvu (15.04.2016)
Losos na másle s karamelovými brambory (15.04.2016)
Lilek v kuchyni, aneb výtečný recept na váš stůl (12.04.2016)
Kuře na paprice se smetanou (12.04.2016)
Arašídové máslo ? co o něm nevíte a jak si ho snadno doma vyrobit (07.04.2016)
Losos s avokádovým pyré (25.03.2016)
Bojujte proti stresu jídlem, aneb na čem si pochutnat? (23.03.2016)
Recepty pro opuštěné muže (18.03.2016)
5 nejpopulárnějších opileckých mýtů (20.08.2009)
Nejlepší a nejhorší potraviny pro vaše libido (28.07.2009)
Co ve skutečnosti znamenají vaše chutě? (24.04.2009)
Jak bojovat proti zápachu z úst (02.04.2009)
Triky, které z vás udělají znalkyni vína (26.11.2008)
 
Diskuse ke článku (počet reakcí: 0)
 
 
Vyhledávání
Nejdiskutovanější

Databáze je prázdná!

Partneři

 
http://www.businessinstitut.cz/ - Prestižní studium MBA - Business Institut
http://www.cambschool.cz/ - MBA studium na Cambridge Business School
http://www.esbm.cz/ - - Moderní online studium MBA a LLM (Praha, Brno, Ostrava)
Poradíme vám, jak získat výhodnou nebankovní půjčku ihned na účet.