26.11.2008 - Životní styl

Triky, které z vás udělají znalkyni vína

Rozeznáváte maximálně červené od bílého? To se teď změní. Přinášíme vám několik základních tipů, které vám pomohou rozpoznat dobré víno a získat cenné společenské body.

Základem je čistá vinná sklenička. Okraj sklenice by měl být lehce ohnutý směrem dovnitř. Aroma se tak lépe rozprostře, ale budete ho moci lépe zaznamenat čichem uvádí magazín Wines. Navíc vám tento tvar sklenice umožní snáze zakroužit vínem po dně.

Oceňte barvu


Teď nalijte do skleničky trochu vína. Pokud ochutnáváte více vín, začněte s nejlehčími (perlivá vína, růžová, potom lehká bílá a těžká bílá) a pokračujte k nejtěžším (lehká červená, těžká červená a nakonec dezertní vína). Tak se vaše chuť mnohem lépe rozvine, zůstane citlivá a jednotlivá vína si budete moci lépe vychutnat. K uchování citlivé chuti vám také pomůže usrkávání vody mezi jednotlivými druhy vín.

Všimněte si barvy vína. Buď zvedněte sklenici proti světlu, nebo ji podržte proti bílému pozadí, například proti bílému ubrousku.

Barva vám může poskytnout informace o věku vína. Bílá vína s věkem získávají barvu, červená ji naopak postupem času ztrácí. Mladá červená vína jsou tak sytě červená, zatímco starší vína mají tendenci k vytváření nahnědlých stop kolem okraje sklenice.

Ať už je víno staré jakkoli, jeho tón se u bílého vína může pohybovat od světle zelené až k žluté. U červeného vína jsou v pořádku tóny od rubínově červené až k cihlové.

Mystérium vůně


Zakružte vínem na dně tak, že sklenicí několikrát opíšete krouživý pohyb. Při kroužení držte sklenici za stopku nikoli za tělo. Kroužením se víno provzdušní a zlepší se tak jeho chuť.

Přibližte nos k okraji sklenice a vdechněte. Kouzlo vína začíná už ve vůni, kterou někteří vinaři považují dokonce za důležitější než chuť.

U většiny vín je rozpoznatelné charakteristické aroma hroznů, ze kterých bylo vyrobeno (např. Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Zinfendel apod.). S ochutnáváním vín získáte víc zkušeností a identifikace charakteristického vinného aroma a buketu pro vás tak bude jednodušší.

Váš čich vám ale už od začátku řekne, jestli víno voní příjemně, nebo jsou v jeho aroma nějaké rušivé elementy. Možná ucítíte náznak vanilky, jahod, broskví, nebo dokonce trávy.

Chuť pro znalce


Konečně nastává čas víno poprvé ochutnat. Neochutnávejte ho plným douškem, ale jakýmsi jemným usrknutím, které naplní vaše ústa přibližně do poloviny. Předtím, než polknete, nechte víno klouzat po jazyku zepředu dozadu a ze strany na stranu. Vychutnávejte si přitom pocity, které ve vás jeho chuť vyvolává.

Všímejte si jeho dalších charakteristik. Je sladké nebo spíš kyselé? Pokud jde o červené víno, můžete v jeho chuti zaznamenat kyselinu tříselnou. Jde o lehké, střední, nebo těžké víno? Jak je silné? Je ovocné, nebo v něm rozpoznáváte jiné chutě? Je na omak hedvábné nebo drsné? A konečně, jde o vyvážené víno, nebo v něm převažuje jeden element na ostatními?

Spolkněte malé množství a chvíli počkejte. Pokud ale ochutnáváte víc druhů vín, například ve vinném sklípku, váš hostitel vám nejspíš nabídne nádobu, kam můžete víno vyplivnout, místo toho, abyste jej spolkli. Nejde o nezdvořilost, ale o opatření k uchování vaší chuti a dobrých rozpoznávacích schopností.

Rozhodujícím faktorem, zda je víno dobré, je to, že vám chutná, příjemně voní a je hladké na omak. Nejlepším školitelem je potom samotná praxe a co nejvíc zkušeností s různými typy vína.
Autor: - Karel Horký -

Přečtěte si také:
Potraviny, které pomohou s usínáním (15.05.2018)
Neodolatelná chuť čokolády a její zdravotní bonusy (12.04.2018)
Které potraviny prodlužují život? (06.04.2018)
Proč je důležité snídat? (16.03.2018)
Recept na výtečnou italskou pizzu a´la Italia (04.03.2018)
Potraviny a jejich kvalita, stravovací návyky, cavíky kolem zdravého stravování = bludný kruh (20.02.2018)
Zelené potraviny, které by neměly chybět v jídelníčku (01.02.2018)
5 top potravin nejen pro sportovce (14.01.2018)
Tipy na sváteční pohoštění (21.12.2017)
Tyhle potraviny prospějí vaší pleti (20.11.2017)
Jak si připravit batáty? Příklady, které zachutnají i vám (16.10.2017)
4 superpotraviny budoucnosti, které můžete ochutnat již dnes (11.09.2017)
6 TOP potravin s pozitivními účinky na zdraví (08.07.2017)
Ve kterých potravinách najdete pro tělo nejprospěšnější tuky? (16.06.2017)
4 tipy na zdravé snídaně (04.06.2017)
5 tipů na zdravé večeře (04.06.2017)
Zpestřete si na jaře svůj jídelníček (02.05.2017)
Avokádo a jeho účinky na vaše zdraví (14.04.2017)
Na co všechno můžete použít kokosový olej? (27.03.2017)
3 důvody proč je snídaně tak důležitá (20.01.2017)
TOP pivní lahůdky ? mňamky co se hodí k pivu + 2 recepty (18.01.2017)
Jak se zbavit nafouklého bříška?! (25.12.2016)
Tipy na vánoční cukroví (27.10.2016)
Tipy na zdravé pamlsky (05.09.2016)
Jak může vypadat vegetariánský den? (14.08.2016)
Vláknina v potravinách - co jíst pro dobré zažívání (11.08.2016)
Tipy na rychlé večeře (26.07.2016)
Výtečný křehký meruňkový koláč s drobenkou (18.06.2016)
Pečený čaj v troubě ? skvělé letní osvěžení (14.06.2016)
Jak se projevuje alergie na lepek (11.06.2016)
Skvělý recept na pikantní hustou fazolovou polévku (10.06.2016)
Jak vyrobit domácí jogurt (09.06.2016)
Co jíst, když je venku vedro? (03.06.2016)
3 recepty na rychlé a výborné nepečené dezerty (15.05.2016)
Výborný recept na zeleninové smoothie (06.05.2016)
Tipy na chutná a vydatná vegetariánská jídla (25.04.2016)
Babiččin recept na palačinky (23.04.2016)
Jednohubky a chuťovky pro návštěvu (15.04.2016)
Losos na másle s karamelovými brambory (15.04.2016)
Lilek v kuchyni, aneb výtečný recept na váš stůl (12.04.2016)
Kuře na paprice se smetanou (12.04.2016)
Arašídové máslo ? co o něm nevíte a jak si ho snadno doma vyrobit (07.04.2016)
Losos s avokádovým pyré (25.03.2016)
Bojujte proti stresu jídlem, aneb na čem si pochutnat? (23.03.2016)
Recepty pro opuštěné muže (18.03.2016)
5 nejpopulárnějších opileckých mýtů (20.08.2009)
Nejlepší a nejhorší potraviny pro vaše libido (28.07.2009)
Co ve skutečnosti znamenají vaše chutě? (24.04.2009)
Jak bojovat proti zápachu z úst (02.04.2009)
Tipy pro zatvrzelé pivaře (26.11.2008)
 
Diskuse ke článku (počet reakcí: 0)