11.08.2016 - Životní styl

Vláknina v potravinách - co jíst pro dobré zažívání

O vláknině lze slýchat poměrně často, nejvíce z úst poradců na zdravé stravování. Vláknina je v podstatě ta část naší stravy, jež je hůře stravitelná, proto ji i déle trávíme. Vláknina v živočišné stravě není obsažená vůbec, proto je nutné zařazovat do jídelníčku rostlinnou stravu ? listovou a klasickou zeleninu, ovoce, semínka i oříšky. Čím důkladněji bývá rostlinná strava zpracována ? tím méně vlákniny potom obsahuje.

V minulosti konzumovali naši předkové maso jen zřídkakdy. Většinou přijímali stravu rostlinného původu. Ke všemu jednoduše připravenou. S rozmachem lidstva se vyvíjela i potravinová výroba, lidé omezili příjem celozrnné stravy a v důsledku nedostatku vlákniny ve stravě nastala epidemie obezity, cukrovky a onemocnění zvané metabolický syndrom. Teprve v poslední době přichází lidé na to, jak nepostradatelná vláknina v naší stravě je. Jednak způsobuje pocit sytosti a tudíž člověk s příjmem dostatku vlákniny nemá sklony k přejídání se. Navíc strava připravená z čerstvé zeleniny je plná vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek - zaplní žaludek (přitom je nekalorická) a dlouho poté člověk nemá pocit hladu.

Potraviny, které by ve vašem jídelníčku neměly chybět

  • Luštěniny, obilné vločky a zrna, neloupaná rýže natural, quinoa apod.
  • Ovoce a zelenina (konzumovat i dužinu)
  • Celozrnné pečivo, ale skutečně jen to vyrobené z celozrnné mouky
  • Ořechy, semínka

Doporučené množství vlákniny

Denní doporučené množství vlákniny je 30 až 35 gramů. Všeho moc škodí...takže příjem vlákniny nad 50g denně může způsobit zažívací potíže a silné bolesti břicha v důsledku přetížené břišní slinivky.

Pozitivní vlastnosti vlákniny

Mimo dietních vlastností má vláknina i prebiotické účinky, znamená to, že slouží také jako substrát vhodný pro růst bakterií v zažívacím traktu. Vlákninu rozeznáme ve dvou formách: rozpustná a nerozpustná. Ta rozpustná je kladně hodnocená, protože podporuje růst prospěšných bifidobakterií v tlustém střevě - ty jsou dobré pro naši imunitu i zažívání. Rozpustná vláknina váže na sebe vodu, takže působí na očistu střev. Nerozpustná vláknina působí zase proti střevním potížím, zácpě a rakovině střev. Vláknina sehrává klíčovou roli ve zdraví člověka - jejím nedostatkem si vážně ubližujeme.

Autor: - Redakce -

Přečtěte si také:
Potraviny, které pomohou s usínáním (15.05.2018)
Neodolatelná chuť čokolády a její zdravotní bonusy (12.04.2018)
Které potraviny prodlužují život? (06.04.2018)
Proč je důležité snídat? (16.03.2018)
Recept na výtečnou italskou pizzu a´la Italia (04.03.2018)
Potraviny a jejich kvalita, stravovací návyky, cavíky kolem zdravého stravování = bludný kruh (20.02.2018)
Zelené potraviny, které by neměly chybět v jídelníčku (01.02.2018)
5 top potravin nejen pro sportovce (14.01.2018)
Tipy na sváteční pohoštění (21.12.2017)
Tyhle potraviny prospějí vaší pleti (20.11.2017)
Jak si připravit batáty? Příklady, které zachutnají i vám (16.10.2017)
4 superpotraviny budoucnosti, které můžete ochutnat již dnes (11.09.2017)
6 TOP potravin s pozitivními účinky na zdraví (08.07.2017)
Ve kterých potravinách najdete pro tělo nejprospěšnější tuky? (16.06.2017)
4 tipy na zdravé snídaně (04.06.2017)
5 tipů na zdravé večeře (04.06.2017)
Zpestřete si na jaře svůj jídelníček (02.05.2017)
Avokádo a jeho účinky na vaše zdraví (14.04.2017)
Na co všechno můžete použít kokosový olej? (27.03.2017)
3 důvody proč je snídaně tak důležitá (20.01.2017)
TOP pivní lahůdky ? mňamky co se hodí k pivu + 2 recepty (18.01.2017)
Jak se zbavit nafouklého bříška?! (25.12.2016)
Tipy na vánoční cukroví (27.10.2016)
Tipy na zdravé pamlsky (05.09.2016)
Jak může vypadat vegetariánský den? (14.08.2016)
Tipy na rychlé večeře (26.07.2016)
Výtečný křehký meruňkový koláč s drobenkou (18.06.2016)
Pečený čaj v troubě ? skvělé letní osvěžení (14.06.2016)
Jak se projevuje alergie na lepek (11.06.2016)
Skvělý recept na pikantní hustou fazolovou polévku (10.06.2016)
Jak vyrobit domácí jogurt (09.06.2016)
Co jíst, když je venku vedro? (03.06.2016)
3 recepty na rychlé a výborné nepečené dezerty (15.05.2016)
Výborný recept na zeleninové smoothie (06.05.2016)
Tipy na chutná a vydatná vegetariánská jídla (25.04.2016)
Babiččin recept na palačinky (23.04.2016)
Jednohubky a chuťovky pro návštěvu (15.04.2016)
Losos na másle s karamelovými brambory (15.04.2016)
Lilek v kuchyni, aneb výtečný recept na váš stůl (12.04.2016)
Kuře na paprice se smetanou (12.04.2016)
Arašídové máslo ? co o něm nevíte a jak si ho snadno doma vyrobit (07.04.2016)
Losos s avokádovým pyré (25.03.2016)
Bojujte proti stresu jídlem, aneb na čem si pochutnat? (23.03.2016)
Recepty pro opuštěné muže (18.03.2016)
5 nejpopulárnějších opileckých mýtů (20.08.2009)
Nejlepší a nejhorší potraviny pro vaše libido (28.07.2009)
Co ve skutečnosti znamenají vaše chutě? (24.04.2009)
Jak bojovat proti zápachu z úst (02.04.2009)
Triky, které z vás udělají znalkyni vína (26.11.2008)
Tipy pro zatvrzelé pivaře (26.11.2008)
 
Diskuse ke článku (počet reakcí: 0)