6 způsobů, jak si spolehlivě zničit zuby
Nestojíte o zářivý úsměv a rádi byste k zubaři zavítali výrazně častěji? Žádný problém. Stačí se důsledně řídit některým z následujících šesti pravidel a můžete se spolehnout, že o zuby definitivně přijdete.
1. Čistěte si je náruživě.
Jestliže se domníváte, že čím víc budete na kartáček tlačit, tím čistější vaše zuby budou a tím víc jim prospíváte, jste na velkém omylu. Pokud je čistíte příliš náruživě a intenzivně, můžete si poškodit sklovinu, čímž zub ztratí svou přirozenou ochranu, zvýší se jeho citlivost i kazivost. A kromě toho si poškodíte i dásně. Kupte si raději kvalitní kartáčky s měkkými štětinami a čistěte zuby malými kroužky - nikoli ze strany na stranu.
2. Jezte kyselá jídla.
Pravidelně popíjíte colové nápoje, pomerančový džus, víno, energetické nápoje, cucáte kyselé bonbóny, nebo patříte mezi vášnivé milovníky citrónů? Potom je opět v ohrožení sklovina, která zub chrání. Problém je v tom, že pokud ji jednou poškodíte, už nikdy se neobnoví, tím se odhalí nervová zakončení a právě to je příčinou bolesti na studená nebo teplá jídla. Váš zub je jako mořská mušle a zkuste si ponořit mušli na několik dní do Coca-coly a zcela se rozpustí. Pokud těmto potravinám a nápojům nedokážete odolat, neutralizujte pH v ústech po jejich požití vypitím čisté vody, nebo kouskem sýra. Colové nápoje také raději pijte s pomocí brčka, aby se minimalizoval jejich kontakt s povrchem zubů.
3. Často bělte.
Samozřejmě, že chcete mít bílé zuby. A navíc se se zvyšujícím se věkem mají zuby tendenci tmavnout. Pokud to ale s bělením budete přehánět, může se vám stát, že postupem času nebudete mít co bělit. Intenzivní bělení oslabuje sklovinu, která se stává poréznější a vznikají v ní mikroskopické trhlinky, které se postupem času rozšiřují. Uvědomte si, že oslnivě bílá barva zubů, která je typická pro modelky na titulních stránkách, není přirozenou barvou zubů. Tou je spíše barva slonové kosti.
4. Zapijte horkou pizzu studeným nápojem.
Pokud se zakousnete do horké pizzy, sklovina se jemně rozšíří. Jenže potom se napijete ledové Coly, a dojde k jejímu prudkému stažení, čímž vznikají opět mikroskopické trhlinky. Je to podobný proces, ke kterému dojde, když dáte prudce zchladíte horký porcelánový talíř. Prudké změny teplot zuby ničí.
5. Používejte špatnou zubní pastu.
Ujistěte se, že nepoužíváte příliš abrazivní zubní pastu, která by obrušovala povrch zubu. Existuje dokonce i škála abrazivnosti a cokoli nad 150 už stomatologové nedoporučují právě kvůli možnému poškození povrchu zubu.
6. Používejte je jako nástroj.
Možná vám to přijde poněkud absurdní, ale stomatologové se stále setkávají s množstvím lidí, kteří používají zuby jako otvírače lahví, páčidla, nebo drtiče ledu. Jenže po každé takové akci zůstávají na povrchu zubu malé prasklinky, které narušují povrch zubu a velmi zvyšují jeho kazivost.
Co byste měli vědět o bělení zubů
Triky pro bílé a zdravé zuby
10 jídel, která by zubaři nikdy nejedli
7 překvapivých důvodů, proč vám krvácejí dásně