Menu
Úvod  › 

8 triků, které vás nutí k přejídání

Příliš mnoho cukru, tuku a soli. Jak to, že nezdravá jídla pořád kupujeme a máme je v takové oblibě? Tady je osm triků, které používají obchodníci s jídlem, aby přelstili váš mozek.

Jednadvacáté století je ve znamení nezdravých potravin. Firmy vyrábějící potraviny a jídla kladou na marketing stejný důraz jako například prodejci tabáku a alkoholu. Existuje spousta chytrých triků, které přelstí váš mozek a přimějí vás koupit i jídlo, o němž víte, že vašemu zdraví rozhodně neprospívá. Magazín msn je za pomoci odborníků odhalil:

1. Příliš cukru, tuku a soli

Většina jídel servírovaných v restauracích kombinuje příliš velké množství cukru, tuku a soli. Restaurace mají však k dispozici řadu triků, jak podstatu jídla zamaskovat. Dáváte si například kuřecí křídla v domnění, že jde v podstatě o dietní jídlo? Stačí když si ale uvědomíte, že jde o jednu z nejtučnějších částí kuřete, navíc smaženou. Podávají se s dipy, které jsou obvykle krémové, ale vždy hodně slané. Navíc se obvykle jedná o polotovary, které jsou už předsmažené a v restauraci je znovu osmaží. Výsledkem je tuk, sůl, tuk, tuk a tuk.

2. Jídlo, které se snadno žvýká

Jde o jídlo, které se v prakticky rozplývá na jazyku. Moderní výrobní postupy umožňují vytvořit jídlo tak, aby bylo při jeho konzumaci potřeba minimum žvýkání. Potom totiž jíte rychleji a zkonzumujete toho mnohem víc. Odstraňují se tak ingredience, které se těžko žvýkají, například vláknina, chrupavky a podobně. Výsledkem je jídlo, které sníte rychle, bez vynaložení větší námahy.

3. Oklamání mozku

Prodejci jídla se soustřeďují na to, aby jejich zboží působilo neodolatelným dojmem a lidé ho zkonzumovali větší množství. Jednou z osvědčených metod je například prodávání jídel s různými omáčkami a dipy. Je prokázané, že ho potom zkonzumujete mnohem větší množství. Konzumaci jídla také podporují vhodně zvolené barvy; nejspolehlivější z tohoto pohledu je zářivě červená a žlutá, které povzbuzují chuť k jídlu.

4. Šunka a sýr

Pokud nevíte co s jídlem, přidejte do něj šunku a sýr. Tak zní oblíbený vtip kuchařů, který však funguje i v praxi. Jídlo tak nabude na objemu, rozplývá se na jazyku, je levné a jde o ingredience, které má rád v podstatě každý.

5. Vaření z polotovarů

Restaurace používají při vaření velké množství mražených jídel a polotovarů. Krevety, brambory a kuřecí nugety se většinou částečně předsmaží a potom hluboce zamrazí. V restauracích je, stále ještě zmrazené, hodí do friťáku a znova osmaží. Takové zpracování a další smažení dodává jídlu zbytečné kalorie navíc.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)

Související články