Menu
Úvod  › 

Babiččin recept na palačinky

Palačinky patří mezi výtečné jídlo, které u nás zná každé malé dítě. Mohou se podávat jako hlavní chod na oběd nebo večeři, ale také jako chutný dezert. Dřív byly palačinky mnohem častějším jídlem, než je tomu dnes. Mohou se konzumovat na sladký způsob s marmeládou, povidly, tvarohem, pudinkem, ovocem, šlehačkou, čokoládou. Ovšem úspěch sklízí i palačinky s masem, sýrem, špenátem či zeleninou.

V našich končinách známe palačinky většinou jako nekynutý moučník vyrobený z pšeničné mouky, mléka a vajec. Ve Francii jsou palačinky známy pod názvem Crêpe a do těsta lze přidávat krupici, kukuřičnou nebo rýžovou mouku. Ve východní Evropě byste palačinky hledali pod názvem bliny, kde jsou originálně vyráběny z pohankové mouky. V Americe jsou zvyklí na lívance - pancakes, které ochucují javorovým sirupem. Nám však předaly naše babičky poklad v podobě čistě českého receptu, kde je nejčastější náplní domácí marmeláda.

Potřebné ingredience

 

  • Vejce 3ks

 

 

  • Špetka soli

 

 

  • Mléko ½ l

 

 

  • Hladká mouka ½ kg

 

 

  • Cukr 3 lžičky

 

 

  • Máslo 125g

Postup přípravy

 

  • Do misky si rozklepneme vejce, přidáme cukr, máslo a utřeme. Přidáme špetku soli a po troškách přiléváme mléko. Nakonec za stálého míchání přidáme i mouku. Vyšleháme si jemné, vláčné řídké těsto.

 

 

  • Zatím si rozehřejeme pánev a vymažeme jí olejem nebo máslem. Jakmile je dostatečně rozehřátá, vléváme na ní pomocí naběračky těsto a opečeme z obou stran dozlatova. Po osmažení potřeme palačinky marmeládou a zatočíme.

 

 

  • Nahoru na palačinku nastříkáme šlehačku a ozdobíme ovocem, lze ještě zaprášit grankem. Osobně mám raději strouhanou čokoládu či koupené čokoládové hoblinky.

Náš tip: Pro změnu chuti či větší pestrost lze palačinky připravit s tvarohovým krémem: tvaroh, vanilkový cukr, mléko a utřít. Výborný je i pudink, do kterého zamícháte ovoce: mandarinky, jahody, ostružiny, borůvky - každý dle libosti.  Vrch palačinky lze přelít horkou čokoládou. Těsto zůstane stejné, jen si vyhrajeme s náplní a zdobením.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)

Další články k tématu: Recepty