Biopotraviny nejsou zdravější než klasické jídlo
Utrácíte astronomické částky za biopotraviny jen proto, že máte dojem, že jíte zdravěji a nezatěžujete svůj organismus tolik, jako při konzumaci klasických "nebio" potravin? Omyl. Nový výzkum dokázal, že biopotraviny nejsou zdravější než ostatní.
Pokud jste podlehli biošílenství poslední doby, možná také nakupujete pouze potraviny s nálepkou "bio" v naději, že se jedná o mnohem zdravější variantu k "normálnímu" jídlu. Podle výzkumu provedeného na Stanford University a Veterans Affairs Palo Alto Health Care System však nejsou biopotraviny z hlediska obsahu vitamínů nebo živin o nic lepší než běžné potraviny. Oproti běžným potravinám by však biopotraviny neměly obsahovat pozůstatky pesticidů a antibiotik.
Nejasné bio
"Lidé kupují biopotraviny z různých důvodů. Jedním z nich jsou zdravotní přínosy, které by údajně konzumace biopotravin měla mít," říká autorka studie Crystal Smith-Spangler. "Zákazníci se proto často ptají, zda skutečně existují nějaké zdravotní důvody a přínosy, proč by měli dát biopotravinám přednost před běžným jídlem."
Právě proto, aby našli odpověď na tuto otázku, prostudoval tým vědců přes víc než dvě stovky studií a výzkumů, které srovnávaly zdraví konzumentů biopotravin se zdravotním stavem konzumentů běžného jídla. Zajímali se také o obsah živin a vitamínů v tomto druhu jídla. Předmětem zkoumání byla biozelenina, bioovoce, cereálie, biomaso, biovejce a biomléko.
Přitom však autoři výzkumu upozorňují na skutečnost, že řada výrobců vůbec nespecifikuje charakteristiky, na jejichž základě by si měl výrobek vysloužit označení "bio", přičemž biopotraviny stojí často dvakrát tolik než běžné jídlo. Píší autoři výzkumu v magazínu Annals of Internal Medicine.
Produkty, které splňují označení biopotraviny, by měly být pěstovány/chovány bez použití pesticidů, hormonů a antibiotik. Zvířata chovaná na produkci biomasa musí mít přístup k venkovní pastvě. A právě tyto pravidla nejsou často, podle autorů výzkumu, respektována.
Stejně vitamínů, méně pesticidů
Vědci navíc zjistili, že naše představa, že spolu s biopotravinami konzumujeme více vitamínů, je zcela zcestná. Mezi obsahem vitamínů v biopotravinách a jejich obsahem v běžných potravinách není totiž žádný rozdíl. Jediným rozdílem, který bych v obsahu vitamínů a minerálů mezi biopotravinami a běžnými potravinami shledán, je nepatrně vyšší obsah fosforu v biopotravinách.
Některé studie se zmiňují také o větší obsahu omega-3 mastných kyselin v biomléce a kuřecím mase. Nicméně tato skutečnost nebyla prokázána na dostatečně velkém vzorku potravin, aby mohla být považována za validní.
Největším rozdílem mezi bio a "nebio" potravinami tak zůstává v přítomnosti/absenci pozůstatků pesticidů a antibiotik. Pozůstatek pesticidů obsahovala víc než třetina běžných potravin v porovnání se sedmi procenty biopotravin. Biomaso potom obsahovalo o třetinu méně bakterií odolných vůči antibiotikům než běžné maso.
Podle autorů výzkumu však ani běžné potraviny nepřekračovaly povolené limity pesticidů a zůstává otázkou, zda má takové zbytkové množství nějaký vliv na lidské zdraví. Spíše jde "jen" o lepší pocit, který lidé při konzumaci potravin bez zbytků pesticidů mají.
Test: Nakoupili byste si za socialismu?
7 jídel, která způsobují nadýmání
4 jídla, která pomáhají soustředění
10 nejhorších jídel, než jdete do postele
Jídla, která vám zlepší náladu