Červené maso: Pro a proti vašemu zdraví
Je červené maso skutečně tak zdraví škodlivé, nebo jde jen o zbytečnou a přehnanou hysterii, a klidně si jej můžete dopřát? Zkoumali jsme jeho pro i proti.
PRO: Chrání vaše srdce.
Ve studii, která byla letos zveřejněna v American Journal of Clinival Nutrition, bylo šestatřicet respondentů s vysokou hladinou cholesterolu, požádáno, aby svůj jídelníček sestavili především z ovoce, zeleniny, celereálií a doplnili ho denně o libové hovězí. Oproti kontrolní skupině, která libové hovězí nejedla, klesla hladina "špatného" cholesterolu u experimentální skupiny o deset procent. Hovězí totiž obsahuje kyseliny a nenasycené tuky, které pomáhají hladinu škodlivého cholesterolu snižovat.
PROTI: Zvyšuje riziko předčasného úmrtí.
Pokud si dopřáváte minimálně jednu porci červeného masa za den, máte o třináct procent vyšší pravděpodobnost, že předčasně zemřete. Dokázal to výzkum z letošního roku provedený na Harvardské univerzitě. Pokud navíc denně spořádáte jednu porci uzenin z červeného masa (to je množství, které odpovídá dvěma plátkům šunky, nebo jednomu hot dogu). Vědci se domnívají, že je to kvůli vysokému obsahu sodíku a nitrátů.
PRO: Zlepší vám náladu.
Lidé, kteří denně konzumují minimálně jednu porci hovězího nebo skopového masa, mají o polovinu menší riziko, že se u nich rozvine deprese nebo úzkostná porucha. Uvádí to alespoň nová australská studie. Předpokládá se, že je to kvůli vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin, které působí preventivně proti depresivním a úzkostným poruchám.
PROTI: Zvyšuje riziko rakoviny.
Velmi oblíbeným způsobem úpravy červeného masa je grilování. Grilované maso je sice méně kaloricky náročné než například pečené maso, ale zejména s touto úpravou je však spojeno zvýšené riziko výskytu rakovinového bujení. Je tomu tak zejména kvůli takzvaným heterocyklickým kyselinám (HCA), které se uvolňují právě při grilování. Podle studie zveřejněné v Journal of Food Science mají HCA přímou souvislost se zvýšeným rizikem rakoviny. Kupodivu stačí, když do grilovací marinády přidáte sušený rozmarýn a riziko uvolnění HCA poklesne o šedesát procent.!
Jíte steaky? Riskujete rakovinu!
5 každodenních zvyků, které vám ničí zdraví
8 důvodů, proč více chodit
Špína pomáhá lepší imunitě u dětí
5 nemocí, které dostanete dřív, než si myslíte