Co jíst, když máte histaminovou intoleranci
Spousty lidí, jež trpí histaminovou intolerancí ? HIT, má zároveň i řadu dalších intolerancí nebo alergií. Tudíž zahájení nějaké diety bez řádné diagnózy a pečlivé konzultace s odborníkem se nedoporučuje.
Rozhodnete-li se po řádné konzultaci pro "nové"stravovací návyky, měli byste pozitivní změny pocítit přibližně po čtyřech týdnech eliminační diety. Je potřeba mít stále na paměti, že jedinci citliví na histamin mají různé toleranční úrovně, tudíž dalším krokem po celkové eliminační dietě je zachovat si danou úroveň s vyhlídkou dalšího případného zlepšení v budoucnu.
Zdroj:histaminová intolerance
Co je to histaminová intolerance?
HIT chcete-li histaminová intolerance je druh potravinové nesnášenlivosti, jež vzniká v důsledku nedostatku enzymu diaminooxidázy. Lidé trpící enzymatickou nedostatečností musí omezit nebo úplně vyloučit potraviny s vysokým obsahem histaminu. Je potřeba stále myslet na to, že totálně bezhistaminové potraviny neexistují. Doposud nebylo zcela objasněno, proč HIT působí na každého jinak. Zřejmý je pouze fakt, že přijaté množství histaminu ovlivňuje vzplanutí příznaku.
Doporučení při histaminové intoleranci
Doporučuje se vyloučit či silně omezit konzumaci hotovek a jiných konzervovaných jídel. Do jídelníčku taktéž nepatří starší sýry, alkohol, výrobky obsahující droždí, staré ryby, fermentované potraviny. Úroveň histaminu se liší v závislosti na stupni zralosti, stáří a skladovacích podmínkách. Je tudíž vhodné konzumovat pouze čerstvé výrobky a neskladovat v lednici jídlo příliš dlouho. Důležitá je i příprava pokrmů a čistota v kuchyni.
Potraviny s nízkým obsahem histaminu
- Čerstvé kuře bez kůže
- Čerstvé libové maso
- Čerstvé ryby - ideálně zrovna vylovené
- Čerstvé ovoce s výjimkou jahod
- Čerstvá zelenina s výjimkou rajčat
- Vaječný žloutek
- Obiloviny
- Čerstvé pasterizované mléko
- Rostlinná mléka: rýžové, kokosové
- Pomazánkové máslo, žervé
- Většina olejů - vhodné je vyzkoušet
- Bylinky - vhodné vyzkoušet
Potraviny zakázané s vysokým obsahem histaminu
- Alkohol (i víno)
- Zrající sýry
- Konzervované potraviny (i kyselé zelí)
- Uzeniny
- Luštěniny
- Čokoláda
- Ořechy
- Citrusy
- Výrobky z bílé pšenice
- Droždí
- Ocet
- Sladkosti
- Slané tyčinky, chipsy apod.
Související články
- Ječné zrno ? léčba podle našich babiček
- Jak zabránit nemocem?!
- Zatoč s rýmečkou!
- Pampeliškový med a jeho příznivé účinky
- Bolest na levé straně břicha ? co ji může způsobovat?
- Jak pečovat o chrup ? zásady správné ústní hygieny
- Proč je pravidelný pohyb důležitý?
- Co na modřiny a pohmožděniny
- Co je a jak se projevuje mentální anorexie
- Co jíst, když máte histaminovou intoleranci
- Tříselná kýla a její příznaky
- Jak zatočit s jarním nachlazením
- Tipy jak se zbavit nadýmání
- Co byste měli vědět dřív, než nazujete žabky
- Jak chránit pokožku během léta?
- Nejčastější chyby při používání opalovacího krému
- Proč se tvoří uhry a dá se jich trvale zbavit?
- Co je dobré vědět o ženšenu?
- Sněžná slepota ? nepříjemnost, která vás může potkat na horách
- Co dělat proti slzení očí v zimě?
- Mravenčení tváře a prstů na nohou i rukou ? co to může signalizovat?
- Co je třeba vědět o psoriáze a jak ji léčit
- Top fobie, které nejvíc trápí muže
- Jak zařídit pokoj pro alergika
- Atopie ? projevy a rady, jak od ní ulevit
- Vozíkem to nekončí aneb 5 mýtů o životě vozíčkáře
- Jak se projevuje deficit vody v těle?