Menu
Úvod  ›   › 

Co ne/jíst v těhotenství

Pokud náhodou nezvracíte, zuřivě přemýšlíte nad každou potravinou, jestli si ji v těhotenství můžete dopřát, nebo tím ublížíte miminku. Nechte se provést po těhotenském jídelníčku.

Spousta budoucích maminek prožívá v podstatě každý den dilema, co mohou jíst a co se pro jejich nenarozené děti nehodí. Na spoustu věcí, které vám před otěhotněním chutnaly, se teď nemůžete ani podívat. Pronásledují vás podivné chutě a do toho se na vás ze všech stran valí doporučení a zákazy, co byste si měla v následujících devíti měsících odpustit a co naopak nutně musíte. Co z toho je tedy skutečně pravda a na co můžete s klidným svědomím zapomenout?

Váhový přírůstek

Obecně se udává, že v průběhu těhotenství potřebujete denně přijmout o tři sta kalorií více. Jenže pro to, aby vaše dítě dobře rostlo a prospívalo, nestačí kalorický příjem zvýšit pouze o jednu tabulku čokolády. Stěžejní je složení jídelníčku.

Těhotenství

Ideálním hmotnostním přírůstkem během těhotenství by mělo být dvanáct až šestnáct kilogramů, ale tyto údaje jsou pouze orientační, protože záleží na mnoha individuální dispozicích, jako je výchozí váha, zdravotní stav, průběh těhotenství a podobně. Pokud je vám záhadou, jak to, že přiberete tolik, když dítě váží pouhý zlomek z této váhy, počítejte:

  • 3,5 kg: Váha průměrného dítěte
  • 3,5 kg: Zásoby proteinů, tuků a dalších živin
  • 1,8 kg: Nově vzniklá krev
  • 1,8 kg: Ostatní nově vzniklé tekutiny
  • 1 kg: Zvětšená prsa
  • 1 kg: Zvětšená děloha
  • 1 kg: Plodová voda
  • 0,7 kg: Placenta

V těhotenství je to, co jíte a pijete, hlavním zdrojem výživy i pro vaše dítě. Ve skutečnosti je spojení mezi tím, co jíte a zdravím vašeho dítěte mnohem silnější, než si možná myslíte. To je také důvod, proč někteří lékaři tvrdí, že v těhotenství není stoprocentně bezpečné jakékoli množství alkoholu.

Množství jídla, o které zvýšíte svůj kalorický příjem, by také neměly tvořit pouze prázdné kalorie, ale je nutné, aby potraviny poskytovaly dítěti živiny, které potřebuje ke svému růstu. Například dostatečný přísun vápníku pomáhá ve zdravém vývoji kostí a zubů. Takže v těhotenství potřebujete přísun vápníku jako pro sebe tak pro rozvoj dítěte.

Výživa budoucích matek

Ať už čekáte miminko nebo ne, zdravý jídelníček obsahuje proteiny, sacharidy, tuky, vitamíny, minerály a spoustu tekutin. Tady je přehled živin, které jsou pro organismus stěžejní:

Proteiny

  • Nutné pro: růst buněk a tvorbu krve
  • Nejlepší zdroje: libové maso, ryby, drůběž, vaječný bílek, fazole, tofu

Sacharidy

  • Nutné pro: dodání energie
  • Nejlepší zdroje: celozrnné pečivo, rýže, brambory, těstoviny, ovoce, zelenina

Vápník

  • Nutný pro: silné kosti a zuby, fungování svalů a nervového systému
  • Nejlepší zdroje: mléko, sýr, jogurty, sardinky nebo losos, špenát

Železo

  • Nutné pro: tvorbu červených krvinek
  • Nejlepší zdroje: libové maso, špenát

Vitamín A

  • Nutný pro: zdravou pokožku, dobré vidění, růst kostí
  • Nejlepší zdroje: Mrkev, listová zelenina, sladké brambory

Vitamín C

  • Nutný pro: zdravé dásně, zuby a kosti, pomáhá při vstřebávání železa
  • Nejlepší zdroje: citrusové ovoce, brokolice, rajčata

Vitamín B6

  • Nutný pro: tvorbu červených krvinek, efektivní hospodaření s proteiny, tuky a sacharidy
  • Nejlepší zdroje: vepřové maso, šunka, celozrnné pečivo, banány

Vitamin B12

  • Nutný pro: tvorbu červených krvinek a fungování nervového systému
  • Nejlepší zdroje: maso, ryby, drůbež, mléko

Vitamín D

  • Nutný pro: zdravé kosti a zuby, pomáhá vstřebávání vápníku
  • Nejlepší zdroje: mléko, mléčné produkty, cereálie a pečivo

Kyselina listová

  • Nutná pro: efektivní fungování enzymů, produkci krve
  • Nejlepší zdroje: listová zelenina, fazole, ořechy

Tuky

  • Nutné pro: budování tělesných zásob energie
  • Nejlepší zdroje: maso, mléčné produkty, ořechy, rostlinné tuky

Vědci navíc už dávno ví, že váš jídelníček může ovlivnit zdraví dítěte ještě předtím, než vůbec otěhotníte. Řada studií například prokázala, že kyselina listová je vynikající prevencí proti defektům nervové soustavy a rozštěpu páteře už od prvotních vývojových stádií plodu. Její užívání se proto doporučuje už v době, kdy otěhotnění teprve plánujete.

Stejně tak je velmi důležité zvýšit příjem vápníku v těhotenství, protože dítě jej potřebuje velké množství na vývoj kostí a zubů. Pokud mu jej nedodáte dostatek, začne jej odčerpávat z vašich kostí a může vám hrozit odvápnění.

Těhotenské chutě

těhotenstvím jsou neodmyslitelně spjaté historky o nejpodivnějších chutích, kterými těhotné ženy trpí. I když se často tvrdí, že těhotenskými chutěmi si tělo kompenzuje nějaký výživový deficit, odborníci tvrdí, že jde pouze o rozšířenou pověru. Nic podobného se nikdy prokázat nepodařilo. Původ těhotenských chutí však zůstává dosud neobjasněný.

Mezi nejčastější těhotenské chuť patří touha po čokoládě, kořeněná jídla, specifické ovoce a topinky. U některých budoucích matek se objevují chutě na věci, které nejsou běžně určené k jídlu (relativně častá je chuť na bahno, křídu, omítku). Tyto chutě jsou jediné, které lékaři doporučují krotit, protože pojídání nejedlých věcí může ohrozit zdraví vaše i vašeho dítěte.

Zakázaná jídla

Mezi automatický zákaz patří jakékoli množství alkoholu. I když si většina těhotných žen čas od času dá malé pivo nebo upije vína, odborníci přesto tvrdí, že žádné množství alkoholu se nedá v těhotenství považovat za bezpečné. Stejně tak odborníci doporučují nepít v těhotenství denně víc než dva šálky kávy, čaje či nápojů s obsahem kofeinu. Jejich přílišná konzumace totiž podle výzkumů zvyšuje riziko potratu.

V těhotenství je také velmi důležité vyhýbat se možným zdrojům listeriozy a toxoplazmózy. Obě tato onemocnění mohou vést k těžkému postižení plodu nebo dokonce k jeho smrti. V rámci prevence se proto vyhýbejte měkkým zrajícím sýrům (Brie, Camembert, hermelín, kozí sýr, fety, sýr s modrou plísní, niva a podobně). Odpusťte si nepasterizované mléko, jídla obsahující syrová vejce (například tiramisu), syrové nebo nedovařené maso, ryby a mořské plody. Omezit byste měla také konzumaci ryb, které mohou obsahovat vysoké procento rtuti, jako jsou žraloci, mečouni, nebo makrely.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)

Související články