Menu
Úvod  › 

Etiketa stolování - umíte se chovat u stolu?

Ten kdo ovládá umění stolování, si snadno poradí s jakoukoliv gastronomickou nástrahou. Aby vaše nejistota při pohledu na slavnostně prostřený stůl s mnoha roztodivnými příbory, skleničkami, talířky nebyla delší, než je nezbytně nutné, připravili jsme pro vás pár tipů, jak se naučit správné etiketě stolování.

Nepatříte-li mezi lidi, kteří se v takovém prostředí pohybují dnes a denně, vystačíte si se základy. V opačném případě není od věci absolvovat kurz zaměřený na tuto oblast.

Zdroj:Etiketa stolování

Vstup do restaurace

Nezapomínejte, že k etiketě patří už samotný vstup do podniku. Mnoho z nás má zažito, že je slušností otevřít dámě dveře, která vstoupí jako první. STOP. Tady to neplatí. Do podniku vstupuje jako první muž, kořeny má toto pravidlo v dávné minulosti. Je to proto, aby muž chránil svým tělem ženu, pokud by v restauraci zrovna probíhala bitka. V lepších podnicích to samozřejmě nehrozí, ale zvyk je železná košile. Proto do restaurace jako první vstupuje muž.

Usazení ke stolu

V dobrém podniku vám číšník sám vybere stůl a usadí vás. Ovšem vhodné je rezervovat si stůl předem, předejdete tak situaci, že si nebudete mít kam sednout a budete bloudit hladoví ulicemi. Navíc to na dámu neudělá dobrý dojem.

Teď se vám určitě vybaví staré dobré filmy, kde muž odsune ženě židli, aby se mohla jako první usadit. Pokud není zrovna léto a má žena na sobě kabát, muž ji pomůže ještě před posazením kabát sundat a pověsit na místo určení. Usazuje-li vás ke stolu číšník, lze povinnost s odsunutím židle ženě nechat na něm. Jakmile si žena sedne, usadí se i muž - buď přímo naproti ženě, případně po její levici.

Ubrousek na stole + příbory

Většinou mimo nádobí, příborů, kořenek, ochucovadel a dekorace najdete na stole látkové ubrousky. Ten se pokládá na klín (papírový ubrousek však nikoliv, týká se to pouze látkového). V lepších podnicích nelze přehlédnout, že se na stole nachází vícero příborů, než jsme běžně zvyklí. Zde platí snadné pravidlo: na jednotlivé chody se používají příbory postupně. Tedy od vnějšího okraje směrem k talíři. Na dezert pak vidličku a lžičku při horní hraně talíře.

Dostanete-li jako přílohu chléb, nikdy jej neukusujte, ale pouze jednotlivá sousta ulamujte. Během přípitku držte skleničku za stopku a dívejte se ženě do očí (oční kontakt). Dáma si nejenže sama vybere z jídelního lístku, na co má chuť, ale jako první začíná jíst, muž chvíli počká. Během jídla nesklánějte hlavu příliš nízko k talíři. Zasekne-li se vám zbyteček jídla mezi zuby, je povoleno párátko pouze mezi známými s překrytím úst dlaní.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)

Související články