Nejlepší recepty z vánočních trhů
Trdelník, svařené víno, horká medovina, či pečené kaštany patří k atmosféře vánočních trhů. Vezměte si vánoční vůně a chutě s sebou domů a vyzkoušejte si recepty, které máte spojené s podupáváním u stánků na adventních trzích.
Staročeský trdelník
Suroviny:
250g hladké mouky
40g másla
2 žloutky
půl lžičky cukru
20g droždí
200 ml mléka
špetka soli
1 bílek na potření
sekané ořechy, mandle a krupicový cukr na obalení
Postup:
Z poloviny mléka, cukru a droždí udělejte kvásek. Poté ho smíchejte s rozpuštěným tukem a žloutky, až vznikne tuhé těsto. Vyválejte proužky a oviňte jimi plechové trubičky (na kremrole nebo kornoutky). Trdelníky dejte na plech vyložený pečícím papírem, nechte vykynout, potřete rozšlehaným bílkem a obalte v posekaných ořeších, mandlích a krupicovém cukru. Pečte na nízkou teplotu, hotové obalte v moučkovém cukru.
Svařené víno
Suroviny:
25cl červeného vína
4 kostky cukru
4 kolečka citrónu
4 kusy hřebíčku
1 celá skořice
Postup:
Do hrnce dejte všechny suroviny a zahřejte. Je však důležité, aby víno nepřešlo varem. Přeceďte, nalijte do sklenky, ozdobte kolečkem citrónu nebo pomeranče a podávejte.
Pečené kaštany
Suroviny:
Libovolné množství jedlých kaštanů
Sůl
Postup:
Kaštany roztřiďte, slupku každého kaštanu nařízněte do kříže na vypouklé straně. Pečte na pánvi se silným dnem a v průběhu pečení neustále přehazujte. Až začnou syčet, pukat a vonět, jsou hotové. Podávejte je neoloupané se slánkou.
Vánoční punč
Suroviny:
500ml bílého vína
130ml rumu
Badyán
1 pomeranč
140g krupicového cukru
2 celé skořice
500ml vody
1 citron
4 hřebíčky
Postup:
Vymačkejte citrón a pomeranč. Vodu smíchejte s cukrem, vymačkanou šťávou a přiveďte k varu. Přilijte rum s vínem a přidejte koření. Opět přiveďte k varu, sceďte do sklenic a podávejte ještě horké.
Tipy na vánoční dárky pro něj
40 tipů na nejlevnější dárky
Jak si pořídit nejlepší vánoční fotky
20 tipů na snadné vánoční dekorace