Menu
Úvod  › 

Pravdy a mýty o cholesterolu

S přibývajícím věkem si od lékaře mnoho lidí vyslechne zdrcující zprávu ohledně svého zdravotního stavu. Jednou z těch častějších zpráv je, že má dotyčná osoba zvýšený cholesterol. Není však nutné se ihned lekat a propadat panice. Jaká je pravda o cholesterolu? Čemu věřit a čemu ne?

Nejdříve je potřeba si vysvětlit, že cholesterol je pro tělo nezbytně důležitý. Je to v podstatě látka, kterou organismus potřebuje na tvorbu hormonů, jako například estrogeny, testosterony, ale i na tvorbu vitamínu D (který je de facto rovněž považován za hormon). Mimo to, že je důležitý na zpracování tuků je nepostradatelný i při tvorbě každé buňky v těle. Ovšem pozor - existuje dobrý a špatný cholesterol. Ačkoliv je jedinečný, všeho moc škodí. Cholesterol dělíme na dva typy - HDL (to je ten hodný cholesterol) a LDL (to je špatný cholesterol).

Zdroj:Cholesterol

Jaká zdravotní rizika se pojí k vysoké hladině cholesterolu?

K vysoké hladině špatného cholesterolu se váží rizika infarktu a náhlé cévní mozkové příhody. Je-li ho v krvi hodně, začne se zhoršovat stav cévních stěn, ve kterých se postupně ukládají aterosklerotické pláty, které snadno zachytí krevní sraženiny. Ty pak zhoršují průtok krve přes cévy, případně mohou průtok zcela zablokovat. Avšak kolem cholesterolu existuje mnoho mýtů, pravd a polopravd. Společně se dnes na ně podíváme.

Vajíčka jsou hrozbou

Je to dávno vyvrácený mýtus a není pravda, že viníkem jsou vajíčka. Cholesterol v nich obsažený nezvyšuje hladinu lidského cholesterolu tak, aby to člověka ohrozilo. Vejce obsahují mimo jiné i vitamíny A, E, D, K, B2 a nenasycené mastné kyseliny, lecitin a další zdraví prospěšné látky. Dokonce je doporučováno jíst 4 až 10 vajec týdně.

Nejezte tuky - zvyšují cholesterol

Nejsou tuky, jako tuky. Už jsme si psali výše, že existuje špatný a dobrý cholesterol. Naopak konzumace dobrých (zdravých tuků) přispívá ke snížení špatného LDL cholesterolu. Zdravé tuky se nacházejí například v avokádu, mořských rybách, semenech, ořechách, olivovém oleji apod.

Alkohol zvyšuje hladinu cholesterolu

Ano i ne. Alkohol v malém množství působí dokonce opačně. Proto si Řekové nebo Francouzi pochutnávají po dobré večeři na skleničce kvalitního vína. Ovšem mělo by zůstat u jedné skleničky (ne celé láhve). Tvrdý alkohol, velké množství piva či vína naopak zdraví škodí.

Doporučení

Zdravá strava, pitný režim, pravidelný pohyb, zdravotní osvěta (pravidelná lékařská prohlídka), dostatek odpočinku/spánku, vyhýbání se stresu je cestou, jak se ze slova cholesterol absolutně nevzrušovat.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)

Související články