Překvapivé věci, které vám způsobí infarkt
Dopravní zácpy, jídlo z konzervy, antibakteriální mýdlo, nebo některé ryby. Nepodezíráte je, ale mohou vám způsobit srdeční záchvat.
Každému je jasné, že vašemu srdci neprospěje tučné jídlo, alkohol, nebo cigarety. Existuje však celá řada dalších rizikových faktorů, které nejspíš nepodezíráte, a přesto vám mohou způsobit infarkt:
Změny klimatu
Vědci zjistili, že globální oteplování a znečištěné životní prostředí má mimo jiné značný vliv i na naše zdraví. A mimo jiné může i za častější výskyt srdečních záchvatů. Znečištěný vzduch je plný mikroskopických částic, které se zanáší plíce. Jejich rozměr je tak nepatrný, že pronikají i do krevního oběhu a způsobují ucpávání cév, které je příčinou infarktu. Pokud chcete snížit riziko ohrožení, zařaďte do svého jídelníčku co nejvíce omega-3 mastných kyselin, které se nachází například v rybách. Provedené studie totiž ukázaly, že právě omega-3 mastné kyseliny dokáží zmírnit dopad toxického znečitění na organismus.
Antibakteriální mýdlo
Některá antibakteriální mýdla jsou spojována s výskytem zdravotních komplikací, jako je například porucha štítné žlázy, nebo riziko srdečního infarktu. Podle odborníků je to pravděpodobně důsledek dlouhodobého používání antibakteriálních mýdel, které vede k rezistenci vůči antibiotikům. Místo antibakteriálního mýdla proto raději sáhněte po běžním mýdlu.
Konzervované jídlo
Problémem konzervovaných potravin není jen nadměrné množství soli, ale i obsah chemické látky BPA, která je spojována se zvýšeným rizikem rakoviny prsu, obezity, nebo neplodnosti. Navíc nedávno vědci zjistili, že i malé dávky BPA zvyšují riziko srdečního infarktu. Studie z roku 2011 například zjistila, že vlivem BPA dochází k srdeční arytmii, bušení srdce i náhlým srdečním příhodám. Snažte se proto omezit konzumaci konzervovaného jídlo a nahradit ho čerstvými či mraženými potravinami.
Dopravní zácpa
Dopravní zácpa vám může nejen pocuchat nervy, ale podepíše se i na kondici vašeho srdce. Němečtí vědci zjistili, že ti lidé, kteří často stojí v dopravních zácpách, jsou třikrát více ohroženi infarktem než ostatní. Předpokládá se, že jde o důsledek zvýšené hladiny stresu, která je se stáním v dopravních kolonách spojena. Místo nekonečného postávání v zácpách si raději pořiďte kolo nebo skútr, ušetříte tak čas i své srdce.
Některé mořské ryby
Ryby jsou odjakživa, kvůli obsahu omega-3 mastných kyselin, spojovány se zlepšováním zdraví a srdeční kondice. Nicméně studie ze Syracuse University zjistila, že to platí pouze o některých rybách a mořských plodech. Ty ryby, které obsahují velké množství rtuti, naopak zdraví srdce zhoršují. Nejvyšší obsah rtuti najdete v tuňákovi, makrelách a žraločím mase.
Test: Hrozí vám infarkt?
Vypadáte starší, než jste? Možná máte nemocné srdce!
Infarkt vás nejspíš sklátí v zimě
Příznaky infarktu: Jak si zachránit život
Přeskakujete snídani? Koledujete si o infarkt!