Menu
Úvod  › 

Recept na výtečnou italskou pizzu a´la Italia

Pizza patří k oblíbeným jídlům, protože umožňuje měnit nádivku podle chuti. Receptů na internetu najdete spousty, ale pravdou je, že do pravé italské pizzy mají daleko. Tradiční italská pizza, bavíme-li se o korpusu, zahrnuje pouze 5 základních surovin: kvasnice, mouku, sůl, vodu a olivový olej.

Základem je nechat těsto nejen kvalitně nakynout, ale i dobře uzrát. Tento proces trvá zhruba 24 hodin, proto je nutné těsto udělat den předem a uložit do lednice. Během této doby se štěpí cukry, bílkoviny a tuky. Jen takové těsto může být křupavé, chutné s výraznou vůní a snadněji stravitelné. Potřebujete-li pizzu udělat rychle, můžete těsto nechat nakynout a upéci ji dříve. Pokud však dodržíte celý postup a necháte těsto pracovat 24 hodin, získáte pravou italskou pizzu. Těsto je možné i zamrazit a použít pak kdykoliv dle potřeby.

Zdroj:Pizza

Potřebné ingredience

  • 1 malá lžička soli

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

  • 180 g vody

  • 5 g droždí

  • 360 g hladké mouky

Obloha

  • Mozzarella

  • Loupaná nakládaná rajčata

  • Libovolné suroviny

Postup práce

  • V dostatečně velké misce smíchejte sypké ingredience (mouku a sůl). Pak přidejte droždí, vodu a vše důkladně zpracujte. Teprve v okamžiku, až mouka vpije veškerou vodu, přidejte olivový olej a vypracujte hladké těsto. Mělo by být středně tuhé. Rozdělte na 3 koule a položte na talíř, přikryjte potravinovou folií, aby neosýchaly. Vložte do lednice a nechte těsto odpočinout.

  • Následující den vytáhněte z lednice a nechte hodinu při pokojové teplotě. Pak pomocí válečku vyválejte těsto na placku a položte na plech s pečicím papírem. Nejlepší bude samozřejmě kulatá forma.

  • Potřete rajčatovou omáčkou a přidejte další libovolné suroviny a strouhaný sýr. Vkládejte pizzu do předem vyhřáté trouby a během pečení troubu zbytečně neotevírejte. Pravá pizza se peče na 485 stupňů asi minutu - což doma nehrozí, takže se pouze řiďte heslem: čím dříve, tím lépe. Pečení trvá v domácích podmínkách 10 až 15 minut. Po upečení je vhodné co nejdříve sníst.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)

Další články k tématu: Recepty