Menu
Úvod  ›   › 

Tipy na vánoční cukroví

Pokud je kuchyně provoněná po pečení vánočního cukroví a Vánoční svátky pomalu klepou na dveře, je ten správný čas na přípravu nepečeného cukroví. To totiž nepotřebuje čas na proležení a konzumuje se čerstvé. Velice oblíbená jsou vosí hnízda. Jejich příprava není příliš složitá, takže hospodyňkám mohou pomáhat i děti.

Budeme potřebovat

  • 450 g dětských piškotů
  • 150 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • několik lžic mléka
  • 60 g kakaa
  • asi 6 lžic rumu

Příprava těsta

Máslo vyndáme z ledničky a necháme je změknout. Zatím si nastrouháme nebo rozemeleme dětské piškoty. Pak už můžeme připravit těsto. Všechny ingredience smícháme ve větší míse do hladkého těsta a připravíme si náplň.

Ingredience na náplň

  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • rum

Příprava krému

Opět si necháme změknout máslo, pak smícháme všechny suroviny a utřeme hladký krém. Někomu by v krému mohl vadit syrový žloutek. V tom případě jej můžeme nahradit vaječným koňakem.

Připravíme si formičky na vosí hnízda, dětské piškoty, do misky si nasypeme moučkový cukr a můžeme začít tvořit. Formičku si pokaždé vysypeme moučkovým cukrem a trochu oklepeme, aby nebyla hnízda příliš přeslazená. Z těsta si vyválíme malou kuličku a tou vyplníme formičku, uprostřed vytlačíme důlek, do kterého vpravíme krém a uzavřeme piškotem. V této fázi jsou vosí hnízda hotová.

Vosí hnízda si můžeme ještě dozdobit, třeba lehkým poprášením moučkovým cukrem. Někdo by mohl dát přednost čokoládové polevě. Pro oživení vosích hnízd můžeme nahradit klasické formičky ve tvaru úlu formičkami ve tvaru postaviček. Ty se pak dají ještě tvořivěji dozdobit. Kdo se však na vosí hnízda těší a má je rád, pochutná si i na těch klasických.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)

Související články