Menu
Úvod  ›   › 

Tyhle potraviny prospějí vaší pleti

Existují potraviny, které pleti škodí, což už jste určitě mnohdy zaznamenali sami. Alergická reakce na některé složky v potravinách neškodí jen organismu, ale i pleti. Ta pak může zrudnout, otéci, vyházet se pupínky, flíčky. Naproti tomu existují potraviny, které jsou pro pokožku učiněný balzám.

Podporují její elasticitu, zpomalují stárnutí, starají se o dostatečnou hydrataci. Chcete-li mít pěknou pleť, pak to není otázka pouze její péče zvenčí, prostřednictvím kosmetických produktů, ale i stravy. Které potraviny zařadit do svého jídelníčku? To vám prozradíme v následujících řádcích.

Zdroj:Potraviny

Salátová okurka

Okurka obsahuje spoustu vody (cca 95 %), dále pak podporuje vylučování zplodin metabolismu a má zklidňující účinky. Přítomný draslík zase minimalizuje případné otoky (proto legrační obrázky s kolečky okurek na očích) a vitamín B zažene z tváře viditelnou únavu. Okurku můžete konzumovat, ale i použít na obklady.

Rajčata

Jsou významným zdrojem antioxidantu - lykopenu. Ten lidský organismus nejlépe využije přidáním řepkového nebo olivového oleje k rajčatům. Rajče je plné vitamínů, minerálů a rostlinného barviva. Jejich konzumací přispějete k ochraně před volnými radikály, jež způsobují předčasné stárnutí. Vitamín C zase podporuje tvorbu kolagenu, který přispívá v pružnosti pokožky.

Šťáva z mrkve

Šťáva z mrkve nejenže výtečně chutná, ale obsahuje provitamín A, má blahodárný vliv na vidění a díky ochranných antioxidačním vlastnostem působí na pevnost a kvalitu pokožky. Vitamín B zase podporuje metabolismus a působí proti únavě. Prokázán byl vliv i na vláčnost pokožky. Při větším příjmu může vaše pleť dostat jemně oranžový nádech, tudíž to s pitím zase nepřehánějte. Pro opálený nádech pleti stačí namočit vatový tampon do mrkvové šťávy a potírat tím pokožku. Účinné látky se z mrkvové šťávy uvolní přidáním pár kapek rostlinného oleje.

Avokádo

Pokud můžete, jezte avokádo a dělejte si z něj pleťovou i vlasovou masku. Obsahuje lutein a ještě i další antioxidanty, alfa, betakarotén, zeaxanin, vitamín C a E. Mimo to obsahuje i omega3 mastné kyseliny, vyživuje a chrání pleť.

Další významné potraviny

  • Olivy

  • Ořechy a semena

  • Houby

  • Bobulovité ovoce

  • Broskve a Meruňky

  • Vodní meloun

  • Rostlinné oleje

  • Zelený čaj

  • Listová a košťálová zelenina

  • Hořká čokoláda a kvalitní kakao

  • Ryby - především losos

 

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)

Související články