Vláknina v potravinách - co jíst pro dobré zažívání
O vláknině lze slýchat poměrně často, nejvíce z úst poradců na zdravé stravování. Vláknina je v podstatě ta část naší stravy, jež je hůře stravitelná, proto ji i déle trávíme. Vláknina v živočišné stravě není obsažená vůbec, proto je nutné zařazovat do jídelníčku rostlinnou stravu ? listovou a klasickou zeleninu, ovoce, semínka i oříšky. Čím důkladněji bývá rostlinná strava zpracována ? tím méně vlákniny potom obsahuje.
V minulosti konzumovali naši předkové maso jen zřídkakdy. Většinou přijímali stravu rostlinného původu. Ke všemu jednoduše připravenou. S rozmachem lidstva se vyvíjela i potravinová výroba, lidé omezili příjem celozrnné stravy a v důsledku nedostatku vlákniny ve stravě nastala epidemie obezity, cukrovky a onemocnění zvané metabolický syndrom. Teprve v poslední době přichází lidé na to, jak nepostradatelná vláknina v naší stravě je. Jednak způsobuje pocit sytosti a tudíž člověk s příjmem dostatku vlákniny nemá sklony k přejídání se. Navíc strava připravená z čerstvé zeleniny je plná vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek - zaplní žaludek (přitom je nekalorická) a dlouho poté člověk nemá pocit hladu.
Potraviny, které by ve vašem jídelníčku neměly chybět
- Luštěniny, obilné vločky a zrna, neloupaná rýže natural, quinoa apod.
- Ovoce a zelenina (konzumovat i dužinu)
- Celozrnné pečivo, ale skutečně jen to vyrobené z celozrnné mouky
- Ořechy, semínka
Doporučené množství vlákniny
Denní doporučené množství vlákniny je 30 až 35 gramů. Všeho moc škodí...takže příjem vlákniny nad 50g denně může způsobit zažívací potíže a silné bolesti břicha v důsledku přetížené břišní slinivky.
Pozitivní vlastnosti vlákniny
Mimo dietních vlastností má vláknina i prebiotické účinky, znamená to, že slouží také jako substrát vhodný pro růst bakterií v zažívacím traktu. Vlákninu rozeznáme ve dvou formách: rozpustná a nerozpustná. Ta rozpustná je kladně hodnocená, protože podporuje růst prospěšných bifidobakterií v tlustém střevě - ty jsou dobré pro naši imunitu i zažívání. Rozpustná vláknina váže na sebe vodu, takže působí na očistu střev. Nerozpustná vláknina působí zase proti střevním potížím, zácpě a rakovině střev. Vláknina sehrává klíčovou roli ve zdraví člověka - jejím nedostatkem si vážně ubližujeme.
Související články
- Jak bojovat proti zápachu z úst
- Triky, které z vás udělají znalkyni vína
- 5 nejpopulárnějších opileckých mýtů
- Co ve skutečnosti znamenají vaše chutě?
- Recepty pro opuštěné muže
- Bojujte proti stresu jídlem, aneb na čem si pochutnat?
- Losos s avokádovým pyré
- Arašídové máslo ? co o něm nevíte a jak si ho snadno doma vyrobit
- Kuře na paprice se smetanou
- Jednohubky a chuťovky pro návštěvu
- Losos na másle s karamelovými brambory
- Tipy na chutná a vydatná vegetariánská jídla
- Co jíst, když je venku vedro?
- Jak vyrobit domácí jogurt
- Jak se projevuje alergie na lepek
- Pečený čaj v troubě ? skvělé letní osvěžení
- Výtečný křehký meruňkový koláč s drobenkou
- Tipy na rychlé večeře
- Vláknina v potravinách - co jíst pro dobré zažívání
- Jak může vypadat vegetariánský den?
- Tipy na zdravé pamlsky
- Tipy na vánoční cukroví
- Jak se zbavit nafouklého bříška?!
- 3 důvody proč je snídaně tak důležitá
- Na co všechno můžete použít kokosový olej?
- Avokádo a jeho účinky na vaše zdraví
- Zpestřete si na jaře svůj jídelníček
- 5 tipů na zdravé večeře
- 4 tipy na zdravé snídaně
- Ve kterých potravinách najdete pro tělo nejprospěšnější tuky?
- 6 TOP potravin s pozitivními účinky na zdraví
- 4 superpotraviny budoucnosti, které můžete ochutnat již dnes
- Příklady, jak si připravit batáty
- Tyhle potraviny prospějí vaší pleti
- Netradiční tipy na sváteční pohoštění
- 5 top potravin nejen pro sportovce
- Zelené potraviny, které by neměly chybět v jídelníčku
- Potraviny a jejich kvalita, stravovací návyky, cavíky kolem zdravého stravování = bludný kruh
- Proč je důležité snídat?
- Které potraviny prodlužují život?
- Potraviny, které pomohou s usínáním