Zpestřete si na jaře svůj jídelníček
Po zimě je organismus unavený a zaplavený toxiny. Jaro volá po očistě těla, které potřebuje dostat nový impuls. Nebojme se tedy pořádně nakopnout svůj metabolismus. To se podaří díky detoxikaci, která nemusí představovat nic radikálního. Stačí změna stravy vynechat některé těžké potraviny. Vhodná strava se zakládá především na konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny, luštěnin, obilovin. Obávat se nemusíme ani bylinek v podobě čajů na pročištění. Již za pár dnů se budeme cítit mnohem lépe.
Dodejte tělu minerály a vitamíny
Jestli organismus v březnu a dubnu po něčem lační, pak jsou to vitamíny, minerály a další důležité živiny. Po zimě je v těle relativně málo vitamínu C. S jeho pomocí bojujeme proti chřipkám a nachlazení. Za jarní únavou, kterou zná patrně každý, stojí nedostatek vitamínu B, železa a hořčíku. Proto je vhodné do jarního jídelníčku zařadit listovou zeleninu, ryby, ořechy, banány.
Zdroj:Jídelníček
Dovoleno je také vypít si večer malou skleničku červeného vína na pohodu a rovněž nezapomínejte na kvalitní hovězí maso. Dalším důležitým vitamínem je vitamín D, který vzniká působením ultrafialového záření. Zvlášť po zimě, kdy je sluníčka málo může v těle chybět. Proto jaro využijte jako doping a snažte se pobývat na sluníčku, dýchat čerstvý vzduch, hýbat se, ale i relaxovat. Zdrojem vitamínu D jsou ořechy, ryby, ale i vajíčka.
Lehká jarní strava
Zapomeňte na jaře na hutná jídla plná tuků a sacharidů. Zaměřte se na jarní čerstvou zeleninu: jarní cibulka, řeřicha, pažitka - to vše se může stát součástí salátů či chutných pomazánek v kombinaci s celozrnným pečivem. Objevujte různé recepty na saláty z čerstvých potravin a naklíčené plody. Výtečná je i kořenová zelenina, kterou využijete jak do vývaru, tak přílohu k masu dušenou či připravovanou na páře, pro maximální zachování vitamínů.
Jarní potraviny
- Ovoce
- Zelenina
- Bylinky
- Ořechy a semínka
- Luštěniny
- Obilniny
- Ryby
- Hovězí maso
- Vajíčka
- Superpotraviny
- Tofu
Související články
- Jak bojovat proti zápachu z úst
- Triky, které z vás udělají znalkyni vína
- 5 nejpopulárnějších opileckých mýtů
- Co ve skutečnosti znamenají vaše chutě?
- Recepty pro opuštěné muže
- Bojujte proti stresu jídlem, aneb na čem si pochutnat?
- Losos s avokádovým pyré
- Arašídové máslo ? co o něm nevíte a jak si ho snadno doma vyrobit
- Kuře na paprice se smetanou
- Jednohubky a chuťovky pro návštěvu
- Losos na másle s karamelovými brambory
- Tipy na chutná a vydatná vegetariánská jídla
- Co jíst, když je venku vedro?
- Jak vyrobit domácí jogurt
- Jak se projevuje alergie na lepek
- Pečený čaj v troubě ? skvělé letní osvěžení
- Výtečný křehký meruňkový koláč s drobenkou
- Tipy na rychlé večeře
- Vláknina v potravinách - co jíst pro dobré zažívání
- Jak může vypadat vegetariánský den?
- Tipy na zdravé pamlsky
- Tipy na vánoční cukroví
- Jak se zbavit nafouklého bříška?!
- 3 důvody proč je snídaně tak důležitá
- Na co všechno můžete použít kokosový olej?
- Avokádo a jeho účinky na vaše zdraví
- Zpestřete si na jaře svůj jídelníček
- 5 tipů na zdravé večeře
- 4 tipy na zdravé snídaně
- Ve kterých potravinách najdete pro tělo nejprospěšnější tuky?
- 6 TOP potravin s pozitivními účinky na zdraví
- 4 superpotraviny budoucnosti, které můžete ochutnat již dnes
- Příklady, jak si připravit batáty
- Tyhle potraviny prospějí vaší pleti
- Netradiční tipy na sváteční pohoštění
- 5 top potravin nejen pro sportovce
- Zelené potraviny, které by neměly chybět v jídelníčku
- Potraviny a jejich kvalita, stravovací návyky, cavíky kolem zdravého stravování = bludný kruh
- Proč je důležité snídat?
- Které potraviny prodlužují život?
- Potraviny, které pomohou s usínáním